Slik kombinerer du kaffe og ost

En merkelig kombinasjon … eller?

En kopp med kaffe står ved siden av en ost Foto: Colourbox.com

Du har hørt om å kombinere vin og ost. Nå er det på tide å gjøre seg klar for å kombinere kaffe og ost!

Kaffe og ost høres kanskje ikke ut som den mest åpenbare kombinasjonen, men faktisk er det en kombo som har eksistert lenge. Et eksempel på dette er den tradisjonelle samiske kaffeosten. I nyere tid kan vi også nevne TikTok-trenden espresso martini med parmesan.

Kaffens kvalitet er avgjørende

Mange av smaksnotene man finner i kaffe, slik som blant annet nøtter, karamell, frukt og blomster, er noe man ofte også finner i ost. Det betyr at dersom man kombinerer riktig kaffe og ost, vil man kunne få en helt himmelsk kombinasjon. Men hvordan går man frem for å finne denne kombinasjonen?

La oss begynne med det viktigste først: Nøkkelen i å få til en god kombinasjon av kaffe og ost, er å bruke kvalitetskaffe. Dersom man bruker kaffe av lav kvalitet, vil resultatet uansett ikke bli bra. Det lønner seg også å bruke nykvernet kaffe, og helst bruke en håndbrygger for å få frem kaffens alle smaksnoter.

Slik velger du kaffe og ost

Det er viktig å huske på at kaffen og osten skal komplementere hverandre, og at den ene ikke skal overdøve den andre. Det gjelder altså å finne en balanse mellom de to, hvor de fremhever hverandres smaker.

Et godt tips er å velge kaffe og ost med lignende smaksnoter. Velger man en syrlig ost, bør også kaffen ha mye syrlighet. Eventuelt kan man velge kaffe og ost med kontrasterende smaker som er kjent for å passe godt sammen – slik som for eksempel salt og søtt.

Ifølge Coffeeness kan man ta utgangspunkt i tre generelle punkter for å finne frem til kaffe og ost som fungerer godt sammen:

  1. For delikate og milde oster fungerer det ypperlig med milde kaffetyper med middels body, gjerne fra Mellom-Amerika. Kaffen kan gjerne være mellombrent.
  2. For fete oster med kremet konsistens passer det godt med fruktige og delikate kaffetyper. Prøv for eksempel med Sidamo Etiopia eller Gaitania Colombia fra Coffee of the World.
  3. For ostetyper med svært kraftig smak fungerer det best med mørkbrente kaffetyper, slik som Brazilian Pea Blend Espresso.

Slik gjør du det

Når du skal kombinere kaffe og ost, er selvsagt det første steget å brygge selve kaffen. La deretter kaffen avkjøle seg noe, slik at du ikke brenner deg. Husk at kaffen bør drikkes uten melk, sukker eller andre tilsetningsstoffer. La også osten nå romtemperatur, slik at hele smaksspekteret til osten kommer frem.

Skjær deretter osten i tynne strimler, ta en liten bit og tygg forsiktig. Rett før du svelger osten, tar du en slurk av kaffen, og lar kaffen blande seg med osten i munnen. Har du valgt en god kombinasjon av kaffe og ost, vil du oppleve en eksplosjon av deilige smaker som komplementerer hverandre. Avslutt deretter med en ny bit ost, slik at ettersmaken primært kommer fra osten.

Er du nysgjerrig på å teste ut dette? Da er det bare å prøve seg frem! Det vil kanskje ikke bli fulltreffer hver gang, men det kan være en morsom prosess som lærer deg mye om hvordan man kan kombinere ulike smaker i nye og spennende opplevelser. Og husk å ha det gøy mens du holder på!

Kilder: coffeeness.de, perfectdailygrind.com

Denne artikkelen ble først publisert på smakmagasinet.no.

Relaterte artikler