Skal det være en vietnamesisk eggkaffe?

Ikke la deg skremme av at kaffe og egg virker som en merkelig kombinasjon!

Den kraftige kaffen komplementeres av den fyldige og silkemyke eggekremen. Foto: Sjo og Floyd

Dersom du er ute etter en litt annerledes kaffeopplevelse, kan det være verdt å teste ut eggkaffe. Den spesielle drikken er en vietnamesisk tradisjon som heter «cà phê trứng» på originalspråket.

Vietnamesisk eggkaffe ble oppfunnet i 1946 av bartenderen Giảng da han jobbet ved Metropole Hotel i Hanoi. Ettersom det var melkemangel i Vietnam på dette tidspunktet, pisket han sammen eggeplommer og sukker som en erstatning til å bruke i kaffedrikker. Da han serverte den egenkomponerte eggkaffen til gjestene på hotellet, viste det seg at de elsket den.

Giảng bestemte seg derfor for å slutte i jobben som bartender for å åpne sin egen kaffebar. Siden 1946 har eggkaffen hans funnet veien til barer og kaffesteder over hele Vietnam, men dersom man ønsker «the real deal», er det Cafe Giảng man må dra innom. Kaféen drives i dag av sønnen hans.

Oppskrift på vietnamesisk eggkaffe

I Vietnam er det ofte et lite ritual knyttet til kaffebryggingen; varmt vann siles gjennom et slags filter med finmalt, mørkbrent robusta og ned i en forvarmet kopp. Dette er imidlertid ikke nødvendig å gjenskape når man lager vietnamesisk eggkaffe hjemme. Det viktigste er at man bruker sterk kaffe – for eksempel en dobbel espresso. Vi anbefaler å bruke en mørkbrent kaffe, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World.

Det finnes flere ulike varianter av eggkaffe. Noen tilsetter vanilje i eggekremen, mens andre serverer kaffen som iskaffe. Uansett hvilken variant man velger, blir resultatet en kraftig og sterk kaffe som komplementeres av den fyldige og silkemyke eggekremen. I denne kaffen møtes altså bittert og søtt i en herlig kombinasjon!

Ingredienser

  • 60 ml sterk kaffe
  • 40 ml søtet kondensert melk
  • 1 eggeplomme

Fremgangsmåte

  1. Skill eggehviten og eggeplommen fra hverandre. Det er kun eggeplommen som skal brukes. Legg den i en skål.
  2. Hell den kondenserte melken i skålen med eggeplommen, og pisk det godt sammen. Eggekremen skal vispes så lenge at den endrer farge fra kraftig gul til luftig lysegul. Dette kan ta opptil 10 minutter, så bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Piskes ikke kremen lenge nok, vil den ikke flyte oppå kaffen.
  3. Lag kaffe, og hell over i en passende kopp. Hell deretter eggekremen forsiktig over kaffen, slik at den legger seg som et «lokk» over kaffen.
  4. Og vips! så er eggkaffen din ferdig.

Relaterte artikler