Imponer gjester med kaffeganache!
«Ganache» lyder flott – men hva er det, og kan man lage det selv?
Ganache er en herlig sjokoladekrem som passer på mange typer kaker. Foto: Colourbox.com
Ganache er kort fortalt et herlig kremet sjokoladefyll som smelter i munnen. Det er også en betegnelse på kakeglasur. Her får du oppskriften på en herlig kaffeganache!
Selv om det høres fancy ut, er det fullt mulig å lage ganache hjemme – og det er ikke så altfor vanskelig heller. Vi anbefaler å prøve en kaffeganache som er perfekt på en hvilken som helst bunn. Den er søt, men ikke for søt – uansett om du velger nøttebunn, kjeksbunn, kakebunn eller om du velger å ha den som krem mellom to mandelflarn. Dette er en innertier! Nedenfor finner du også oppskrift på mandelflarn.
Legg også merke til at vi bruker litt soyasaus i denne oppskriften. Det høres kanskje merkelig ut, men det gir ørlite salt i smaken, og fungerer som en smaksforsterker for sjokoladens aroma.
Oppskrift på kaffeganache
Ingredienser
- 150 g melkesjokolade, eller like deler melkesjokolade og 70 % mørk sjokolade
- 0,7 dl kremfløte
- 20 g glukosesirup eller lys sirup
- 0,2 dl sterk espresso
- Soyasaus
Fremgangsmåte
- Smelt sjokolade i vannbad og ta skålen opp av vannbadet.
- Varm kremfløten og sirup til kokepunkt.
- Hell den varme fløteblandingen over i sjokoladen mens du rører med en slikkepott i midten av skålen. Rør til alt er godt blandet og overflaten er blank.
- Tilsett kaffe og ½ ts soyasaus, og rør kraftig.
- Sett kremen til hvile i kjøleskap i 1–2 timer – sjekk at den ikke blir for kald. Den skal være avkjølt, men fremdeles smørbar.
Oppskrift på mandelflarn
Ingredienser
- 100 g mandler, gjerne poser med skivede mandelflak
- 1 dl sukker
- 100 g smør
- 2 ss hvetemel
- 2 ss melk
- 1 ss sirup
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 175ºC.
- Smelt smør og sirup.
- Tilsett melk.
- Rør sammen mandler, sukker og hvetemel.
- Sett kakene på bakepapir med en teskje. Husk at de flyter veldig ut – mellom 4 og 6 kaker er nok på en plate.
- Stekes i 6–8 minutter og avkjøles på rist.
Vil du heller lage kjeksbunn? Da kan vi anbefale den vi har brukt til moussekake med kaffe.