2 minutter

Imponer gjester med kaffeganache!

«Ganache» lyder flott – men hva er det, og kan man lage det selv?

Sjokoladekake med ganache. Ganache er en herlig sjokoladekrem som passer på mange typer kaker. Foto: Colourbox.com

Ganache er kort fortalt et herlig kremet sjokoladefyll som smelter i munnen. Det er også en betegnelse på kakeglasur. Her får du oppskriften på en herlig kaffeganache!

Selv om det høres fancy ut, er det fullt mulig å lage ganache hjemme – og det er ikke så altfor vanskelig heller. Vi anbefaler å prøve en kaffeganache som er perfekt på en hvilken som helst bunn. Den er søt, men ikke for søt – uansett om du velger nøttebunn, kjeksbunn, kakebunn eller om du velger å ha den som krem mellom to mandelflarn. Dette er en innertier! Nedenfor finner du også oppskrift på mandelflarn.

Legg også merke til at vi bruker litt soyasaus i denne oppskriften. Det høres kanskje merkelig ut, men det gir ørlite salt i smaken, og fungerer som en smaksforsterker for sjokoladens aroma.

Oppskrift på kaffeganache

Ingredienser

  • 150 g melkesjokolade, eller like deler melkesjokolade og 70 % mørk sjokolade
  • 0,7 dl kremfløte
  • 20 g glukosesirup eller lys sirup
  • 0,2 dl sterk espresso
  • Soyasaus

Fremgangsmåte

  1. Smelt sjokolade i vannbad og ta skålen opp av vannbadet.
  2. Varm kremfløten og sirup til kokepunkt.
  3. Hell den varme fløteblandingen over i sjokoladen mens du rører med en slikkepott i midten av skålen. Rør til alt er godt blandet og overflaten er blank.
  4. Tilsett kaffe og ½ ts soyasaus, og rør kraftig.
  5. Sett kremen til hvile i kjøleskap i 1–2 timer – sjekk at den ikke blir for kald. Den skal være avkjølt, men fremdeles smørbar.

Oppskrift på mandelflarn

Ingredienser

  • 100 g mandler, gjerne poser med skivede mandelflak
  • 1 dl sukker
  • 100 g smør
  • 2 ss hvetemel
  • 2 ss melk
  • 1 ss sirup

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 175ºC.
  2. Smelt smør og sirup.
  3. Tilsett melk.
  4. Rør sammen mandler, sukker og hvetemel.
  5. Sett kakene på bakepapir med en teskje. Husk at de flyter veldig ut – mellom 4 og 6 kaker er nok på en plate.
  6. Stekes i 6–8 minutter og avkjøles på rist.

Vil du heller lage kjeksbunn? Da kan vi anbefale den vi har brukt til moussekake med kaffe.