Cookies med hvit sjokolade og espresso-ganache
Ganachen blir faktisk så god at den kan spises alene!
Disse cookiene er sprø og deilige, og du kan pynte dem med hakkede nøtter eller revet sjokolade. Foto: Colourbox.com
Kan vi friste med deilige cookies som er toppet med nydelig espresso-ganache?
Disse kjeksene blir små og sprø, og toppes med espresso-ganache med hvit sjokolade. Ganachen kan også brukes som glasur på muffins og kaker.
Oppskrift på cookies og ganache
Det er fullt mulig å lage kakedeigen på forhånd. Deigen kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 3 dager, eventuelt kan den fryses. Ganachen kan oppbevares i kjøleskapet over natten før den piskes. Dersom du skal ha selskap og ikke har tid til å gjøre alt den samme dagen du får besøk, kan disse altså lages på forhånd og stekes rett før gjestene kommer. Oppskriften gir omtrent 35 cookies.
Ingredienser – cookies
- 165 gram mel
- 85 gram maisstivelse
- 225 usaltet gram smør, romtemperert
- ½ ts salt (sløyf dersom du bruker saltet smør)
- 55 gram melis
- ¾ ts vaniljeekstrakt
- 100 gram valnøtter, finhakket og ristet
Ingredienser – ganache
- 170 gram hvit sjokolade
- 2,5 dl kremfløte
- 2 ss finmalte espressobønner
- 1,5 ss sirup
- ¼ ts salt

Espresso-ganachen kan også brukes som glasur på muffins og kaker. Foto: Colourbox.com
Fremgangsmåte – cookies
- Sikt sammen mel, maisstivelse og salt i en bolle og sett til side.
- Pisk romtemperert smør med K-kroken i en kjøkkenmaskin på lav–medium hastighet til smøret blir glatt. Dette tar omtrent 1 minutt.
- Pisk inn melis litt etter litt. Øk hastigheten til medium–høy og pisk til deigen får en lys farge og blir luftig. Dette tar omtrent 2 minutter. Bland inn vanilje.
- Sett hastigheten på lav fart og tilsett melblandingen litt etter litt. Pisk til deigen så vidt begynner å klumpe seg sammen. Dette tar omtrent 1 minutter. Dersom det er nødvendig, kan du godt stoppe underveis og bruke en slikkepott langs kanten på bollen.
- Tilsett valnøttene, og pisk på lav hastighet til nøttene er blandet inn. Dette tar ikke mer enn omtrent 10 sekunder.
- Dekk bollen med plast, og sett kjølig i minst 4 timer, eller opptil 3 døgn.
- Sett ovnen på 165ºC. Rull små baller av kakedeigen, omtrent på størrelse med en spiseskje. Legg ballene på et bakepapirkledd stekebrett. Bruk tommelen til å lage en grop i hver cookie. Stek i 16–18 minutter, til kjeksene er gylne rundt kanten. Avkjøl kjeksene på rist i minst 30 minutter.
Fremgangsmåte – ganache
- Grovhakk hvit sjokolade og putt det i en bolle som tåler varme. Sett til side.
- Varm opp 1,5 dl kremfløte og espresso i en liten kjele over medium varme til det begynner å boble i kantene av kjelen. Rør jevnlig slik at blandingen ikke brenner seg.
- Ta kjelen av varmen, og la espressoen trekke i 10 minutter.
- Sil espressoblandingen over i en bolle. Rengjør kjelen, og hell espressoblandingen tilbake i den. Tilsett sirup og salt. Varm opp blandingen til det begynner å boble i kantene av kjelen. Husk å røre jevnlig.
- Hell espressoblandingen over i bollen med den hvite sjokoladen. Rør forsiktig til sjokoladen har smeltet.
- Rør forsiktig inn resten av kremfløten til alt er godt blandet. Dekk bollen med plast, og avkjøl i minst 4 timer, men helst opptil 12.
- Pisk ganachen til den begynner å lage små topper. Pass på så du ikke pisker for mye. Putt ganachen i en sprøytepose (eventuelt en pose som du klipper hull i), og sprøyt ganachen i gropen som er i hver kjeks.
Kilde: foodandwine.com