3 minutter

Cookies med hvit sjokolade og espresso-ganache

Ganachen blir faktisk så god at den kan spises alene!

Cookies med hvit sjokolade og espresso-ganache ligger på en benk. Disse cookiene er sprø og deilige, og du kan pynte dem med hakkede nøtter eller revet sjokolade. Foto: Colourbox.com

Kan vi friste med deilige cookies som er toppet med nydelig espresso-ganache?

Disse kjeksene blir små og sprø, og toppes med espresso-ganache med hvit sjokolade. Ganachen kan også brukes som glasur på muffins og kaker.

Oppskrift på cookies og ganache

Det er fullt mulig å lage kakedeigen på forhånd. Deigen kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 3 dager, eventuelt kan den fryses. Ganachen kan oppbevares i kjøleskapet over natten før den piskes. Dersom du skal ha selskap og ikke har tid til å gjøre alt den samme dagen du får besøk, kan disse altså lages på forhånd og stekes rett før gjestene kommer. Oppskriften gir omtrent 35 cookies.

Ingredienser – cookies

  • 165 gram mel
  • 85 gram maisstivelse
  • 225 usaltet gram smør, romtemperert
  • ½ ts salt (sløyf dersom du bruker saltet smør)
  • 55 gram melis
  • ¾ ts vaniljeekstrakt
  • 100 gram valnøtter, finhakket og ristet

Ingredienser – ganache

  • 170 gram hvit sjokolade
  • 2,5 dl kremfløte
  • 2 ss finmalte espressobønner
  • 1,5 ss sirup
  • ¼ ts salt
To muffins med espresso-ganache står på et bord.

Espresso-ganachen kan også brukes som glasur på muffins og kaker. Foto: Colourbox.com

Fremgangsmåte – cookies

  1. Sikt sammen mel, maisstivelse og salt i en bolle og sett til side.
  2. Pisk romtemperert smør med K-kroken i en kjøkkenmaskin på lav–medium hastighet til smøret blir glatt. Dette tar omtrent 1 minutt.
  3. Pisk inn melis litt etter litt. Øk hastigheten til medium–høy og pisk til deigen får en lys farge og blir luftig. Dette tar omtrent 2 minutter. Bland inn vanilje.
  4. Sett hastigheten på lav fart og tilsett melblandingen litt etter litt. Pisk til deigen så vidt begynner å klumpe seg sammen. Dette tar omtrent 1 minutter. Dersom det er nødvendig, kan du godt stoppe underveis og bruke en slikkepott langs kanten på bollen.
  5. Tilsett valnøttene, og pisk på lav hastighet til nøttene er blandet inn. Dette tar ikke mer enn omtrent 10 sekunder.
  6. Dekk bollen med plast, og sett kjølig i minst 4 timer, eller opptil 3 døgn.
  7. Sett ovnen på 165ºC. Rull små baller av kakedeigen, omtrent på størrelse med en spiseskje. Legg ballene på et bakepapirkledd stekebrett. Bruk tommelen til å lage en grop i hver cookie. Stek i 16–18 minutter, til kjeksene er gylne rundt kanten. Avkjøl kjeksene på rist i minst 30 minutter.

Fremgangsmåte – ganache

  1. Grovhakk hvit sjokolade og putt det i en bolle som tåler varme. Sett til side.
  2. Varm opp 1,5 dl kremfløte og espresso i en liten kjele over medium varme til det begynner å boble i kantene av kjelen. Rør jevnlig slik at blandingen ikke brenner seg.
  3. Ta kjelen av varmen, og la espressoen trekke i 10 minutter.
  4. Sil espressoblandingen over i en bolle. Rengjør kjelen, og hell espressoblandingen tilbake i den. Tilsett sirup og salt. Varm opp blandingen til det begynner å boble i kantene av kjelen. Husk å røre jevnlig.
  5. Hell espressoblandingen over i bollen med den hvite sjokoladen. Rør forsiktig til sjokoladen har smeltet.
  6. Rør forsiktig inn resten av kremfløten til alt er godt blandet. Dekk bollen med plast, og avkjøl i minst 4 timer, men helst opptil 12.
  7. Pisk ganachen til den begynner å lage små topper. Pass på så du ikke pisker for mye. Putt ganachen i en sprøytepose (eventuelt en pose som du klipper hull i), og sprøyt ganachen i gropen som er i hver kjeks.

Kilde: foodandwine.com