Slik lager du kaffegelato

Kaffeiskrem på sitt beste!

Kaffegelato er laget i en isboks Hva med å invitere venner på kaffegelato? Foto: Colourbox.com

Gelato er en fyldig iskrem fra Italia. Siden vi ikke har hatt mulighet til å reise på lenge, passer det perfekt å lage hjemmelaget gelato for å stilne reisefeberen litt.

Og hva er vel da bedre enn å lage kaffegelato? Her får du en oppskrift som kan lages både med og uten iskremmaskin.

Oppskrift på kaffegelato

Dersom du liker både iskrem og kaffe, lover vi at du kommer til å elske kaffegelato. Og hvis du også er glad i Irish Coffee, har vi en god nyhet – det er nemlig fullt mulig å tilsette whisky i gelatoen.

Oppskriften gir nesten 1 liter ferdig kaffegelato. Oppbevar den i en lufttett beholder i fryseren.

Ingredienser

  • 480 ml helmelk
  • 240 ml kremfløte
  • 4 store eggeplommer, romtemperert
  • 170 gram sukker
  • 3 ss pulverkaffe
  • 1 ss vaniljeekstrakt
Kaffegelato i en bolle, med et mynteblad og karamellsaus

Topp gjerne gelatoen med ferske mynteblader eller karamellsaus! Foto: Colourbox.com

Fremgangsmåte

  1. Gjør klar en stor bolle med en sil. Sett den i nærheten av komfyren.
  2. Pisk eggeplommene og sukkeret sammen i en bolle.
  3. Varm opp melk og fløte i en kjele på middels varme til det begynner å boble.
  4. Når melkeblandingen bobler, bruker du en øse til å ta litt og litt melk over i eggeblandingen. Pass på å røre konstant!
  5. Når alt er godt blandet, heller du gelatobasen tilbake i kjelen. Reduser varmen og rør til det tykner. Når den er tykk nok til at den kan dekke baksiden av en skje, er den klar.
  6. Sil blandingen umiddelbart, slik at du blir kvitt eventuelle klumper.
  7. Hell pulverkaffe og vaniljeekstrakt i den varme gelatobasen og rør godt. Smak eventuelt til med mer kaffe.
  8. Når du er fornøyd med smaken, setter du gelatobasen i kjøleskapet i minst 2 timer.
  9. Når den er fullstendig avkjølt, kjører du gelatoen i iskremmaskinen. Når den har omtrent samme konsistens som softis, er den ferdig.
  10. Hell gelatoen over i en lufttett beholder. Frys den i minst 4 timer før servering.

Tips!

For å sikre en vellykket kaffegelato, har vi noen tips du bør følge.

  • Eggeplommene må tempereres for å unngå at de stivner i den varme melken. Dette gjøres ved å helle litt og litt melk over i eggeplommene mens du rører. Hopp derfor ikke over dette steget!
  • Sørg for at gelatobasen er ordentlig avkjølt før du kjører den i iskremmaskinen. Den kan oppbevares i kjøleskap i opptil 2 dager før den kjøres i maskinen.
  • Vil du lage Irish Coffee-gelato? Da blander du 2–4 ss irsk whisky i den varme basen før den avkjøles. Alkoholen gjør at gelatoen blir litt mykere.
  • Fortvil ikke dersom du ikke har iskremmaskin! Putt gelatobasen i en beholder i fryseren, og ta den ut med et mellomrom på 30 til 45 minutter. Rør kraftig i blandingen til den får en slush-aktig konsistens uten klumper. Putt beholderen tilbake i fryseren. Gjenta dette steget til gelatoen får samme konsistens som softis. Resultatet blir like bra som med iskremmaskin, men det tar vesentlig lengre tid.

Kilde: biggerbolderbaking.com

Relaterte artikler