Hva er egentlig karsk?

Ordet «karsk» kommer fra norrønt ‘kaskr’, som betyr «sunn og sprek».

Et ungt par lager karsk og ler. Karsk har lang tradisjon i Norge, spesielt i bygdene. Foto: Colourbox.com

Internasjonalt er «Karsk» en by i Polen. I Norge er det imidlertid noe helt annet, nemlig en alkoholholdig drikk bestående av kaffe og brennevin – tradisjonelt sett hjemmebrent. I 2018 ble historiens første karsk-NM arrangert i Stjørdal. Men hva er historien til denne drikken?

Karsk fikk rotfeste i norske bygder allerede på slutten av 1800-tallet, og er mest utbredt i Mjøstraktene, Trøndelag og nordover. I samfunnshus var det vanlig å ha såkalte «karsksaler». Dette rommet lå gjerne i nærheten av kjøkkenet, og var et samlingssted for de som ikke ønsket å være med på selve dansen på samfunnshusene. Her var det, som navnet tilsier, vanlig å drikke karsk.

Ordet «karsk» kommer fra norrønt kaskr som betyr «sunn og sprek». Karsk kalles også for kaffedoktor, knikt og rotar her til lands; kask, kaffekask, kaffegök og uddevallare i Sverige; kaffeplörö og kaffeblörö i Finland; og kaffepunch i Danmark.

Oppskrift

Blandingsforholdet varierer etter personlig preferanse og hvilken type sprit man velger. Dersom man benytter seg av hjemmebrent, som kan inneholde opptil 96 % alkohol, er det vanlig å bruke ganske mye kaffe. Dersom man bruker vodka kjøpt på Vinmonopolet, er det vanlig å bruke mindre kaffe og mer brennevin – faktisk kan man bruke så mye som 50 % vodka og 50 % kaffe. Dette er altså ikke en drikk for de som er svakhjertet! Kaffen som benyttes er gjerne såkalt «tynnkaffe», altså kaffe som er svakere enn normalt. Man kan også legge en sukkerbit i koppen for en litt søtere variant.

Myter om karsk

En vanlig myte om karsk er at man skal legge en mynt i bunnen av en kopp, helle på kaffe til man dekker mynten og ikke lenger kan se den, og så blande med brennevin til man kan se mynten igjen. Dette er imidlertid ikke mulig, ettersom mynten aldri vil komme til syne igjen. Kaffens farge endrer seg nemlig ikke nevneverdig ved utblanding, og jo mer væske som ligger over mynten, jo mindre lys vil nå bunnen av koppen – og dermed vil det være vanskeligere å se mynten.

En annen karsk-skrøne kommer fra Klæbu i Trøndelag. Denne skrønen sier at man skal legge en femtiøring i bunnen av en kopp og helle på kaffe til mynten flyter. På denne måten vet man at kaffen er sterk nok. Deretter skal man spe på med brennevin til mynten går i oppløsning.

En tredje variant er å legge en mynt i en kaffekopp, drikke 96 % til man ikke lenger kan se mynten – og så prøve å karre seg ut på kjøkkenet for å lage kaffe …

Kilder: wikipedia.no

Relaterte artikler