Carajillo 43 – cocktail med vanilje og kaffe

En perfekt kombinasjon av bitter kaffe og søt likør.

Et glass med isbiter og Carajillo 43 står på et bord med en flaske Licor 43 i bakgrunnen Denne drinken er perfekt for deg som elsker kaffe og vanilje. Foto: Sjo og Floyd

Licor 43 er Spanias mest berømte likør, men også i Norge blir den mer og mer populær. Den er laget etter en 70 år gammel familieoppskrift, og inneholder 43 ulike ingredienser, blant annet sitrus, urter og vanilje. Og det beste? Den passer ypperlig sammen med kaffe.

Carajillo 43, laget med Licor 43 og espresso, er en av de mest populære drinkene i Mexico. Den kan bestilles på hver eneste bar i Mexico City. Det finnes to ulike varianter av drinken – shaken og stirred.

Trykk her for å hoppe direkte til oppskriften.

Historien til Licor 43

Licor 43 dukket for første gang opp i 1946. Den blir produsert i Cartagena, en by sørøst i Spania, og dette er fortsatt det eneste stedet den blir produsert i dag.

Visstnok ble vaniljelikøren inspirert av Liqvor Mirabilis, som ble oppdaget av romerne da de erobret Carthago Nova i 209 f.Kr. De forbød produksjon og konsum av den gylne drikken, men innbyggerne fortsatte å drikke den i smug. Heldigvis for oss.

Licor 43 har en alkoholprosent på 31 %, og er tilgjengelig i over 60 land. Kaffe har alltid vært en del av denne drikkens historie, og kombinasjonen av de to går helt tilbake til 1950-tallet i både Cartagena og Tenerife. Kaffe gjør at likøren smaker bedre, og likøren gjør at kaffe smaker bedre. Enkelt og greit.

Licor 43 Baristo

I 2018 fikk vi også en ny variant av Licor 43, nemlig Licor 43 Baristo – en blanding av den høyt elskede vaniljelikøren og kaffe fra Kanariøyene. Resultatet er en spennende drikk med en god balanse av smaker – sødme og sitrus fra likøren, kombinert med bitterhet fra nylig brent kvalitetskaffe. Selv om den inneholder kaffe, regnes Baristo imidlertid ikke som en kaffelikør.

Det som gjør likøren så spesiell, er at den inneholder kaffe fra Kanariøyene – noe som er en sjeldenhet. Kaffetrær trenger tropisk vær med varme og høy luftfuktighet, men på plantasjene på Kanariøyene er det vulkansk jord og lite regn. Og selv om arabicatrær trives på 800 meter, ligger plantasjen på omtrent 400 meter.

Grunnen til at kaffetrærne likevel trives på Kanariøyene, er at de vokser sammen med andre trær, blant annet avokado, mango, papaya, appelsin og grapefrukt. I skyggen av disse trærne er temperaturen er på mellom 16 og 18ºC, noe som er perfekt for kaffetrærne. Det produseres imidlertid ikke mye kaffe på Kanariøyene.

Oppskrift på Carajillo 43

Carajillo ble visstnok servert på plantasjer i Cuba for å gi dem coraje («courage») til å komme seg gjennom dagen. Det er denne drinken som har gjort at Licor 43 i dag er verdens raskest voksende premiumlikør. Carajillo 43 kombinerer styrken og bitterheten til kaffe med sødmen til likøren.

Ingredienser

  • 50 ml Licor 43
  • 1 espressoshot (varm)
  • Isbiter

Fremgangsmåte – stirred

  1. Fyll glasset halvveis opp med isbiter, og hell Licor 43 over isbitene.
  2. Server likøren sammen med et glass espresso. Rett før du drikker, heller du espressoen over likøren og rører.

Fremgangsmåte – shaken

  1. Hell likøren i en cocktailshaker.
  2. Hell oppi espresso og isbiter.
  3. Rist, og sil drinken over i et glass.

Kilder: sca.coffee

Relaterte artikler