5 kaffevaner som kan gjøre at du lever lenger

Slik blir kaffen så helsebringende som mulig!

En ung kvinne med lukkede øyne sitter på kafé og holder en kopp kaffe opp mot nesa Kaffe er svært sunt – dersom den drikkes riktig. Foto: Colourbox.com

Kaffe har en rekke positive påvirkninger på helsen vår, og gir økt forventet levealder. Selv om det finnes mange måter å drikke kaffe på, er det likevel noen kaffevaner som er sunnere enn andre.

Ønsker du å få maksimalt utbytte av kaffen du drikker? Da bør du vurdere å inkludere disse kaffevanene som en del av hverdagsrutinen din. Det kan nemlig gjøre at du lever lenger!

1: Drikk kaffen svart

Den aller sunneste måten å drikke kaffe på er å drikke den helt svart. Dersom du likevel foretrekker å bruke melk eller søtning, kan det lønne seg å bytte ut fløten med melk og sukkeret med et sunnere alternativ. Dette kan enten være en kalorifri variant som stevia eller sukrin, eller et søtningsmiddel som tilfører sunne næringsstoffer, slik som honning eller lønnesirup.

En hånd løfter en kopp med svart kaffe opp fra en skål

Svart filterkaffe er den sunneste av alle. Foto: Colourbox.com

2: Drikk filterkaffe

Kaffe inneholder enkelte fettstoffer som ikke nødvendigvis er så bra for oss, nærmere bestemt cafestol og kahweol. Disse fettstoffene kan være skadelige, og kan øke kolesterolnivåene i kroppen.

Løsningen er enkelt og greit å lage filterkaffe – for eksempel traktekaffe, håndbrygg eller AeroPress. Fettstoffene klistrer seg nemlig til filtrene, slik at de ikke havner i det ferdige brygget. Mens en kopp presskannekaffe inneholder 7,0 mg fettstoffer, inneholder en kopp filterkaffe kun 0,08 mg fettstoffer. Sistnevnte er altså vesentlig sunnere.

3: Bruk riktig type kaffebønner

Kaffe inneholder polyfenoler, en plantebasert forbindelse som har mye av æren for at kaffe er så helsebringende. Den kaffen som er sunnest, er da selvsagt den kaffen som har høyest innhold av polyfenoler. Og her er det faktisk stor variasjon mellom ulike kaffetyper – mens enkelte kaffebønner kan gi så mye som 19 000 mg polyfenoler per kopp kaffe, inneholder andre så lite som 2500 mg.

Den kaffen som inneholder flest polyfenoler, er den som vokser i høyden. Det betyr at man bør velge kaffe fra Etiopia eller Latin-Amerika, for eksempel Colombia, Costa Rica eller Peru. I tillegg bør man velge en lysbrent variant, ettersom disse inneholder flere polyfenoler og antioksidanter enn mørkbrent kaffe.

En kvinne med røde negler holder opp en engangskopp med kaffe

Ønsker man at kaffen skal bli så sunn som mulig, bør man holde seg unna engangskopper. Foto: Colourbox.com

4: Tilsett sopp-pulver i kaffen

Dette punktet høres kanskje merkelig ut, men det finnes altså flere ulike typer soppkaffe. Både Four Sigmatic og RYZE er selskaper som selger dette. Det er også mulig å få tak i sopp-pulver, såkalt chagapulver – eller kreftkjukepulver som det heter på godt norsk – som man kan tilsette i en vanlig kopp med kaffe.

Disse soppene er proppfulle av antibiotika og fiber, og har betennelsesdempende egenskaper. De fremmer også dannelsen av cytokiner, en type proteiner som hjelper kroppen med å bekjempe virus og bakterier. Soppkaffe kan altså gjøre at man enklere bekjemper infeksjoner i kroppen – alt fra små forkjølelser til mer alvorlige sykdommer.

5: Unngå engangskopper

Ikke bare smaker kaffe best fra ordentlige kopper, men det kan også være direkte helseskadelig å drikke fra engangskopper. De kan nemlig frigi enorme mengder mikroplast; så mye som 10,2 milliarder (!) mikropartikler kan frigis i løpet av 15 minutter. Mikroplast kan blant annet lede til inflammasjon, kreft og infertilitet hos dyr.

Enkelte pappkopper kan også inneholde giftige tungmetaller som bly, kadmium og krom, som kan gi forgiftning, organskader og allergier. Man bør derfor unngå engangskopper, og heller benytte seg av gjenbrukskopper.

Relaterte artikler