Slik blir kaffen så helsebringende som mulig!
Kaffe er svært sunt – dersom den drikkes riktig. Foto: Colourbox.comØnsker du å få maksimalt utbytte av kaffen du drikker? Da bør du vurdere å inkludere disse kaffevanene som en del av hverdagsrutinen din. Det kan nemlig gjøre at du lever lenger!
Den aller sunneste måten å drikke kaffe på er å drikke den helt svart. Dersom du likevel foretrekker å bruke melk eller søtning, kan det lønne seg å bytte ut fløten med melk og sukkeret med et sunnere alternativ. Dette kan enten være en kalorifri variant som stevia eller sukrin, eller et søtningsmiddel som tilfører sunne næringsstoffer, slik som honning eller lønnesirup.
Kaffe inneholder enkelte fettstoffer som ikke nødvendigvis er så bra for oss, nærmere bestemt cafestol og kahweol. Disse fettstoffene kan være skadelige, og kan øke kolesterolnivåene i kroppen.
Løsningen er enkelt og greit å lage filterkaffe – for eksempel traktekaffe, håndbrygg eller AeroPress. Fettstoffene klistrer seg nemlig til filtrene, slik at de ikke havner i det ferdige brygget. Mens en kopp presskannekaffe inneholder 7,0 mg fettstoffer, inneholder en kopp filterkaffe kun 0,08 mg fettstoffer. Sistnevnte er altså vesentlig sunnere.
Kaffe inneholder polyfenoler, en plantebasert forbindelse som har mye av æren for at kaffe er så helsebringende. Den kaffen som er sunnest, er da selvsagt den kaffen som har høyest innhold av polyfenoler. Og her er det faktisk stor variasjon mellom ulike kaffetyper – mens enkelte kaffebønner kan gi så mye som 19 000 mg polyfenoler per kopp kaffe, inneholder andre så lite som 2500 mg.
Den kaffen som inneholder flest polyfenoler, er den som vokser i høyden. Det betyr at man bør velge kaffe fra Etiopia eller Latin-Amerika, for eksempel Colombia, Costa Rica eller Peru. I tillegg bør man velge en lysbrent variant, ettersom disse inneholder flere polyfenoler og antioksidanter enn mørkbrent kaffe.
Dette punktet høres kanskje merkelig ut, men det finnes altså flere ulike typer soppkaffe. Både Four Sigmatic og RYZE er selskaper som selger dette. Det er også mulig å få tak i sopp-pulver, såkalt chagapulver – eller kreftkjukepulver som det heter på godt norsk – som man kan tilsette i en vanlig kopp med kaffe.
Disse soppene er proppfulle av antibiotika og fiber, og har betennelsesdempende egenskaper. De fremmer også dannelsen av cytokiner, en type proteiner som hjelper kroppen med å bekjempe virus og bakterier. Soppkaffe kan altså gjøre at man enklere bekjemper infeksjoner i kroppen – alt fra små forkjølelser til mer alvorlige sykdommer.
Ikke bare smaker kaffe best fra ordentlige kopper, men det kan også være direkte helseskadelig å drikke fra engangskopper. De kan nemlig frigi enorme mengder mikroplast; så mye som 10,2 milliarder (!) mikropartikler kan frigis i løpet av 15 minutter. Mikroplast kan blant annet lede til inflammasjon, kreft og infertilitet hos dyr.
Enkelte pappkopper kan også inneholde giftige tungmetaller som bly, kadmium og krom, som kan gi forgiftning, organskader og allergier. Man bør derfor unngå engangskopper, og heller benytte seg av gjenbrukskopper.
Flere undersøkelser viser at vi mennesker kan ha god helsegevinst av kaffe.
Flere av disse ingrediensene har du nok allerede i kjøkkenskapet.
Dersom du gjør små endringer i kaffebestillingene dine, vil du totalt sett kunne få en sunnere livsstil.
Dersom du velger de mest kaloririke kaffedrikkene, vil du kunne få i deg store mengder sukker.