Litt sunnere alternativer til sukker

Dersom du ønsker å gjøre kaffen din litt sunnere, finnes det mange muligheter.

En rekke ulike sukker-typer står fremme på et bord Det finnes mange forskjellige typer sukker, men også mange alternativer. Foto: Colourbox.com

Nordmenn er svært opptatt av helse og sunnhet. Likevel er det mange som lider av sykdommer som fedme og diabetes type 2. Det kan derfor være fornuftig å bytte ut sukkeret man har i kaffen med et litt sunnere alternativ.

I 2020 hadde 3 av 4 menn og 6 av 10 kvinner i Norge overvekt eller fedme. I tillegg har 1 av 20 nordmenn diabetes. Fordelene er imidlertid at disse sykdommene kan forebygges med fysisk aktivitet og et sunt kosthold. Kaffe er også bevist å redusere risikoen for å utvikle diabetes, og kan bidra til vektnedgang – så lenge man unngår store mengder sukker i kaffen.

Selv om man ønsker å kutte ned på sukkerinntaket, betyr ikke det at man må unngå søt mat og drikke fullstendig. Det finnes nemlig mange sunnere alternativer til sukker. Dersom du foretrekker kaffen din søtet, trenger du derfor ikke fortvile. Vi har her samlet en rekke ulike naturlige søtningsmidler som kan benyttes i stedet for sukker, i både mat og drikke.

Stevia

Stevia har blitt brukt som søtningsmiddel i drikke i mange århundrer. Søtningsmiddelet utvinnes fra steviaplantens blader, og er derfor helt naturlig. Stevia er omtrent 200 ganger søtere enn sukker, og finnes i både flytende form, som sukkerkrystaller og som oppløselige tabletter. Stevia er fullstendig uten kalorier, og er derfor et ypperlig alternativ for de som ønsker å kutte ned på kaloriinntaket.

Sukrin

Sukrin er et svært populært søtningsmiddel. Det består av en sukkeralkohol som finnes i blant annet pærer, meloner og sopp, og fremstilles ved en naturlig fermenteringsprosess. Sukrin inneholder verken kalorier eller karbohydrater, og bekjemper i tillegg veksten av bakterier i munnen og er derfor med på å bedre tannhelsen. Søtningsmiddelet bekjemper også frie radikaler i kroppen, og oppfører seg derfor som en antioksidant.

Sukrin kan erstatte sukker i alle oppskrifter, men det er verdt å merke seg at sukrin er noe mindre søtt enn sukker. Likevel kan det stort sett benyttes i samme mengde som sukker. Det finnes fire ulike typer sukrin, slik at man kan tilpasse det man skal lage – vanlig sukrin som tilsvarer sukker, sukrin gold som tilsvarer brunt sukker, sukrinmelis som tilsvarer melis og sukrin+ som er dobbelt så søtt som vanlig sukker. Sukrin+ er en blanding av sukrin og stevia.

Flere krukker med honning står på et bord

Rå honning er et godt alternativ til sukker. Foto: Colourbox.com

Rå honning

Rå honning er svært næringsrikt, og inneholder blant annet antioksidanter, enzymer, fosfor, jern, riboflavin og kalsium, for å nevne noe. I tillegg er honning positivt for tarmfloraen – mens raffinert sukker forstyrrer tarmbakteriefloraen, styrker honning den. Det er imidlertid viktig å velge rå, upasteurisert honning. Honning som er varmebehandlet mister nemlig det meste av næringsstoffene.

Selv om rå honning er sunt, bør man imidlertid ikke spise mer enn omtrent 2 ts om dagen, ettersom det fortsatt er mye kalorier og karbohydrater i det. Dersom man bruker honning i kaffe eller te, bør man vente med å tilsette honningen til drikken når omtrent 70ºC, for å bevare de positive helseeffektene.

Lønnesirup

Lønnesirup lages av sevje som tappes fra stammen og røttene til lønnetrær. Sirupen er svært populær, og må ikke forveksles med vanlig sirup, som lages av hvitt sukker. Lønnesirup er næringsrikt, og inneholder blant annet antioksidanter, kalsium, kalium, jern og sink – for å nevne noe. Det er vanlig å bruke lønnesirup på pannekaker, vafler og arme riddere, men det kan også brukes i bakverk og andre oppskrifter. Selv om lønnesirup har et relativt høyt kaloriinnhold, 260 kcal per 100 gram, er det fortsatt lavere enn raffinert sukker.

Agavesirup

Agavesirup fremstilles av saften fra agaveplanten. Saften utvinnes og blir deretter inndampet og filtrert. Sirupen løser seg enkelt opp i både kalde og varme retter, og kan derfor brukes som erstatning for vanlig sukker. Agavesirup er mellom 25 og 50 % søtere enn sukker, og du kan derfor bruke mindre agavesirup enn sukker.

Agavesirup har en lav glykemisk indeks (GI), noe som gjør at det påvirket blodsukkeret i liten grad. Det kan derfor være fordelaktig for de som har diabetes eller sliter med fedme å bytte ut sukker med agavesirup. Likevel bør man passe på inntaket av agavesirup, ettersom det har et relativt høyt kaloriinnhold.

En skål med dadler står på et bord ved siden av en kopp med te

Dadler smaker svært godt, og kan brukes som søtningsmiddel i for eksempel bakverk. Foto: Colourbox.com

Dadler

Dadler har vært en favoritt i årtusener, og det er det en grunn til. Frukten smaker søtt, og kan derfor erstatte sukker i bakst. Bakverket får da en karamellaktig sødme, i tillegg til å bli svært saftig. Og frykt ikke – man vil ikke merke noe særlig til daddelsmaken.

Dadler er i tillegg svært næringsrik, og inneholder mye magnesium, vitamin B6, kalium, mangan, kobber og jern. Dadler er lett fordøyelig, og kan redusere kolesterolnivået i blodet og hjelpe til med opptaket av næringsstoffer i kroppen. I tillegg reduserer dadler risikoen for hjerneslag, det er godt for leveren og gir bedre syn – for å nevne noe. Dadler har imidlertid en høy glykemisk indeks, så man bør ikke spise ubegrensede mengder dadler hver dag.

Bananer

Bananer som har ligget litt for lenge på benken blir fort brune og lite fristende å spise. De passer imidlertid ypperlig til bruk i både muffins, bananbrød og annet bakverk. Dette er fordi bananer har et høyt innhold av karbohydrater, og dermed kan brukes som søtning i baksten. Noe av sukkeret i oppskriften kan byttes ut med godt modne bananer, og man vil få bakverk som er både søtt og saftig. I tillegg er bananer en god kilde til kalium, fiber og vitamin C og B6.

Balsampære

Balsampære, eller monkfruit som det heter på engelsk, er en frukt som dyrkes i Kina. Frukten har et svært søtt fruktkjøtt, og ekstrakt av dette fruktkjøttet er nesten 300 ganger søtere enn sukker. Det har derfor blitt brukt som et søtningsmiddel i Kina i over 1000 år, både på grunn av smaken, men også fordi det har svært lavt kaloriinnhold – 23 gram kcal per 100 gram, sammenlignet med sukker som har 400 kcal. Balsampære finnes derfor som søtningsmiddel, og kan brukes på samme måte som sukker.

En skål med kokossukker står på et bord ved siden av en delt kokosnøtt.

Kokossukker er utvinnet av nektaren til blomstene på kokospalmen, og er et godt alternativ til vanlig sukker. Foto: Colourbox.com

Kokossukker

Kokosprodukter er ikke uvanlige ingredienser å bruke i matlaging. Kokossukkeret kommer imidlertid ikke fra kokosnøtten, men fremstilles av nektaren til kokosblomstene. Nektaren høstes på en måte som gjør at det dannes sukkerkrystaller. Resultatet blir et uraffinert sukker som kan brukes som erstatning for både hvitt og brunt sukker i alle typer mat og drikke. Selv om kokossukker kan regnes som noe sunnere enn raffinert sukker, blant annet fordi det inneholder litt antioksidanter, er det likevel verdt å merke seg at kaloriinnholdet er omtrent det samme som sukker.

Relaterte artikler