Proteinkaffe er en ny helsetrend – men har det noe for seg?

Selv om proteinpulver kan være nyttig for de som sliter med å få i seg nok proteiner, klarer de fleste å dekke dette behovet gjennom kostholdet.

En proteinkaffe i et glass står på et bord sammen med proteinpulver og en shaker Proteinkaffe er ingen dum idé dersom man hopper over frokosten. Foto: Colourbox.com

Det dukker stadig opp nye helsetrender som lover gull og grønne skoger. Blant slike trender finner vi proteinkaffe – kaffe som er tilsatt proteinpulver. Men har denne drikken egentlig noe for seg?

For enkelte vil det kanskje virke som en rar kombinasjon å tilsette proteinpulver til kaffen. Likevel er det mange som sverger til denne metoden for å få i seg mer proteiner. Forskning indikerer også at det kan ha visse helsefordeler, spesielt dersom man sliter med å få i seg nok proteiner gjennom kostholdet.

Kan forbedre treningsøkten

Forskning viser at man daglig bør innta mellom 1,6 og 2,2 gram protein per kg kroppsvekt. For en person på 70 kg innebærer dette mellom 112 og 154 gram om dagen. Bruk av proteinpulver gjør det enklere å nå dette målet. De aller fleste klarer imidlertid å få i seg nok proteiner gjennom et normalt og variert kosthold, uten bruk av kosttilskudd.

Likevel har proteinpulver noen fordeler. Det er bevist at koffein forbedrer utholdenheten og øker fettforbrenningen under trening. Dersom man i tillegg får i seg proteiner, vil metabolismen øke ytterligere, og man vil fremme forbrenningen av fett fremfor muskler. Dette vil kunne resultere i en forbedret treningsøkt og økt muskelmasse.

Proteinkaffe kan være sunt, men en balansert frokost er likevel bedre. Foto: Colourbox.com

Proteinkaffe kan bidra til vektnedgang

Dersom målet er å gå ned i vekt eller forhindre muskeltap, bør man innta proteiner jevnlig gjennom dagen. Dette kan gjøres i form av proteinrike mellommåltider, eller ved å sørge for at man inntar like mye proteiner til hvert måltid. Her kan proteinkaffe være til god hjelp.

Dersom du er en av dem som pleier å hoppe over frokost, vil proteinkaffe være et godt alternativ. Siden protein reduserer følelsen av sult, vil kaffen gjøre at man føler seg mett selv uten frokost. I tillegg kan det gjøre at man spiser færre kalorier resten av dagen.

Likevel er det verdt å nevne at det er en enda bedre strategi å spise en sunn og balansert frokost, og heller drikke vanlig kaffe ved siden av. Dersom du vanligvis spiser en god frokost, vil det altså være helt unødvendig å tilsette proteinpulver til kaffen. Proteinrike matvarer vil alltid være bedre enn proteinpulver, fordi de også inneholder andre nødvendige næringsstoffer.

Hvordan lage proteinkaffe

Dersom du ønsker å lage proteinkaffe, er det et par ting du bør huske på. Proteinpulver har lett for å klumpe seg, spesielt når man bruker varm væske. Det kan derfor lønne seg å enten bruke en proteinshaker for å blande ut proteinpulveret ordentlig, eller tilsette litt og litt pulver mens man rører. Du bør også være klar over at ikke alle proteinpulvere smaker like godt når de varmes opp.

Proteinkaffe fungerer derfor aller best som iskaffe. Da kan du lage en vanlig proteinshake, før du tilsetter kald kaffe og isbiter. Gode proteinsmaker til iskaffe er for eksempel sjokolade, vanilje og salt karamell.

Kilder: healthline.com

Relaterte artikler