Koffein før trening øker fettforbrenningen

Forskning viser at dyre «pre-workouts» ikke er nødvendig for å øke fettforbrenningen under trening.

En mann gjennomfører en løpeøkt i naturen Koffein en halvtime før trening kan gjøre underverker, spesielt dersom du trener om ettermiddagen. Foto: Colourbox.com

Bruker du hundrevis av kroner på dyre kosttilskudd for å øke fettforbrenningen under trening? Da bør du lese videre. Alt du trenger er nemlig kaffe.

Dersom du drikker kaffe en halvtime før du begynner en treningsøkt, vil fettforbrenningen i kroppen øke. Og dersom du gjennomfører treningsøkten om ettermiddagen, vil forbrenningen være vesentlig høyere enn om morgenen. Det viser en ny studie fra Universitetet i Granada.

Forskning om kaffe og fettforbrenning

Forskerne hadde som mål å avgjøre hvorvidt koffein faktisk øker fettforbrenning under trening. For til tross for at det er svært vanlig blant idrettsutøvere og hobbymosjonister å innta koffein før trening, enten i form av kaffe eller kosttilskudd, har det tidligere foreligget lite vitenskapelig bevis på hvorvidt koffein faktisk har en effekt.

I studien deltok 15 menn i alderen 25–39 år, og de gjennomførte den samme treningstesten fire ganger med syv dagers mellomrom. Før trening fikk deltagerne enten en koffeintablett eller en placebotablett, og testen ble gjennomført enten kl. 08:00 eller kl. 17:00.

I løpet av studien gjennomførte alle deltagerne treningen – med og uten koffein, om morgenen og om ettermiddagen – i tilfeldig rekkefølge. Forholdene før treningsøktene ble nøye overvåket, og fettforbrenningen under treningen ble beregnet i samsvar med alle relevante faktorer.

Maksimal fettforbrenning

Resultatene fra studien viste at dersom man inntar koffein omtrent en halvtime før en treningsøkt, vil fettforbrenningen i kroppen øke betydelig. Dette gjelder uavhengig av når på døgnet man trener. Likevel er det verdt å nevne at trening om ettermiddagen er mest effektivt. Dersom man trener om morgenen etter å ha inntatt koffein, vil man forbrenne omtrent like mye fett som man gjør om ettermiddagen uten koffein.

For optimal fettforbrenning anbefales det altså å trene om ettermiddagen en halvtime etter at man har drukket kaffe. For at koffeinet skal ha best effekt, er det nødvendig å innta omtrent 3 mg koffein per kg kroppsvekt. Dette blir altså 210 mg koffein for en person på 70 kg, og tilsvarer 1–2 kopper med sterk kaffe.

Kilder: sciencedaily.com, newshub.co.nz

Relaterte artikler