Løp raskere med kaffe i blodet!

Koffein øker utholdenhetsprestasjoner.

En mann er på løpetur langs kysten Hvorfor gjør kaffe at man løper raskere? Foto: Colourbox.com

Ønsker du å prestere bedre på en fysisk test? Da bør du drikke kaffe før du begynner økten. Forskning fra Norges Idrettshøgskole (NIH) viser nemlig at koffein har en positiv påvirkning på utholdenhet, noe som gjør at man kan løpe både raskere og lenger.

I studien ble det benyttet koffeinpiller for å undersøke hvilken effekt koffein har på utholdenhet og fysisk prestasjonsevne. Deltakerne fikk 3–6 mg koffein per kg kroppsvekt én time før de skulle utføre fysiske tester. For en person på 80 kg tilsvarer dette mellom 240 og 480 mg koffein. Til sammenligning inneholder en kopp kaffe omtrent 100–150 mg koffein.

Studiens resultater

Resultatene fra studien viser at fysisk prestasjon øker etter inntak av koffein. Så mye som 75 prosent av deltakerne presterte bedre, og i gjennomsnitt økte prestasjonen med 2–3 prosent.

Grunnen til dette er at koffein gir økt energi, blant annet ved å redusere kroppens reaksjonstid, motvirke søvnighet, øke hjerterytmen og utvide hjertets arterier. Samtidig reduserer det opplevelsen av smerte og anstrengelse under fysisk aktivitet, noe som gjør at man klarer å opprettholde en høyere intensitet over en lengre periode – man kan rett og slett løpe raskere og lenger. På grunn av dette stod koffein på Den internasjonale olympiske komites liste over forbudte stoffer frem til 2004, og det står i dag på WADA sitt overvåkningsprogram for å kunne identifisere misbruk.

Dersom du ønsker å prestere bra på en fysisk test, vil det altså lønne seg å innta kaffe, eller koffein i andre former, en times tid før testen begynner. Det er imidlertid viktig å være klar over at koffein også kan øke risikoen for muskelskader, så man bør være litt påpasselig med hvor mye koffein man inntar – spesielt dersom man til vanlig ikke drikker kaffe eller andre koffeinholdige drikker.

Kilde: forskning.no

Relaterte artikler