Kaffe kan motvirke stølhet

Er dørstokkmila ekstra lang fordi du blir så fryktelig støl etter trening?

En syklist sett fra siden. 25 unge mannlige syklister deltok i forskningen. Foto: Sjo og Floyd

Mange av oss har et ønske om å trene mer enn det vi gjør. Det er mange årsaker til at det kan være vanskelig å gjennomføre ambisjonene.

Uansett hva årsaken er, ikke la stølhet være en av dem. Kaffe eller annet koffeininntak før trening kan nemlig bidra til mindre stølhet.

Koffein før trening

En forsker ved University of Illinois, Robert Motl, har sett nærmere på denne hypotesen. Studien ble publisert i The Journal of Pain. I forsøket Motl gjennomførte, deltok 25 unge mannlige syklister. De ble delt i to grupper, de som sjelden eller aldri drakk kaffe og de som drakk 2–4 kopper per dag.

Felles for alle var at de 24 timer innen forsøket ikke skulle innta koffein. Så fikk de en pille rett før trening. Noen fikk en pille med et koffeininnhold tilsvarende 10 milligram per kilo. Andre fikk en placebo-pille.

Motvirket stølhet

Oksygenopptak, hjertefrekvens og oppfattelsen av smerter under trening ble notert. Resultatet viste at smertene i bena, både under og etter trening, ble moderat til betydelig redusert ved inntak av koffein før trening.

Så nå er det bare å nyte et par kopper kaffe og komme seg ut på en treningsøkt!

Relaterte artikler