Er kaffe så vanndrivende at du kan bli dehydrert?

Koffeinet i kaffe øker urinproduksjonen. Betyr det at du kan bli inntørket av å drikke kaffe?

En åpenbart tørst kvinne drikker vann fra en vannflaske Kaffe kan ha en vanndrivende effekt, men ikke på alle. Foto: Colourbox.com

Personer som er utsatt for dehydrering blir gjerne anbefalt å være forsiktig med kaffe og te. Men er det egentlig noen grunn til det?

I kaffe, te, cola og energidrikker finner vi stoffene koffein, teofyllin og teobromin, som påvirker nyrene til å øke urinproduksjonen. Det skriver ernæringsfysiolog Lise von Krogh. Altså har kaffe vanndrivende effekt – men ikke på alle.

Ikke vanndrivende for vante kaffedrikkere

Dersom du drikker kaffe daglig, gjerne flere kopper, så tilpasser kroppen seg koffeinets urindrivende effekt. Drikker du en vanlig kaffekopp, vil den ikke føre til negativ væskebalanse.

En vanlig kaffekopp inneholder mellom 50–200 mg koffein. Innholdet varierer med traktetid, altså hvor lenge kaffen er i kontakt med det hete vannet, dosering, om kaffen røres i vannet som ved kokekaffe og presskannekaffe, samt volumet på koppen.

I studier har de sett at koffeindoser over 250–300 mg kan ha en vanndrivende effekt, men dette er høyere enn hva som finnes i en vanlig kaffekopp. I disse forsøkene har de tilført rent koffein (ikke kaffe) i forskjellige doser, og sett at den kan øke urinmengden. Teofyllin og teobromin virker også vanndrivende. Den vanndrivende effekten til teofyllin er på linje med koffein, mens teobromin virker svakere.

Er kaffe vanndrivende? Illustrasjon av WC-skilt for mann og kvinne.

I studier har man sett at koffeindoser over 250–300 mg kan ha en vanndrivende effekt, men dette er høyere enn det som finnes i en vanlig kaffekopp. Foto: Colourbox.com

Kaffe vanndrivende for noen

Dersom du ikke er vant med å drikke kaffe, kan en sterk kopp kaffe øke urinproduksjonen. Det kan også skje om du har hatt en kaffefri periode på flere dager. Det er dessuten sammenheng mellom kroppsvekt og den vanndrivende effekten til koffein.

På en stor og tung kropp vil koffein fra én kopp ha ha svakere effekt sammenlignet med en liten og lett kropp. For den vante kaffedrikkeren kan store doser koffein også virke vanndrivende.

For å få det til må du drikke flere kopper sterk kaffe tett på hverandre. En vanlig kopp filterkaffe bidrar med ca. 100 mg, men en sterk kopp kaffe kan inneholde dobbelt så mye.

Virker ikke dehydrende på eldre

Det er ikke noen grunn til å frarøve eldre sine daglige kaffekopper fordi man frykter at de blir dehydrerte. Kaffe virker ikke mer vanndrivende på eldre som er trente kaffedrikkere, sammenlignet med yngre voksne. Selv om eldre mennesker har nedsatt tørstfølelse og ikke alltid klarer å drikke nok væske, så vil ikke kaffen skade.

Faktisk kan den vanlige filterkaffen tilføre ekstra væske, under forutsetning at de pleier å drikke kaffe hver dag. Eldre som er utsatt for dehydrering bør oppfordres å tilbys annen drikke i tillegg til kaffen, for eksempel til måltider, under aktiviteter og når medisiner skal tas.

En eldre kvinne ser inn i kameraet og smiler bredt mens hun drikker kaffe

Filterkaffe kan faktisk hjelpe eldre med å dekke væskebehovet! Foto: Colourbox.com

Påvirker ikke væskebalansen under trening

Dehydrering oppstår når behovet for væske ikke blir dekket. Dette kan oppstå når du svetter svært mye uten å erstatte tapet med økt væskeinntak, for eksempel hard aktivitet i varmt vær eller i store høyder. Trening øker væskebehovet, særlig under intense og harde treningsøkter. Jo mer du svetter, desto mer må du drikke for å kompensere for tapet.

Vante kaffedrikkere kan fremdeles drikke kaffe selv i forbindelse med hard trening. Dette påvirker ikke væskebalansen så sant inntaket er innenfor normalen, 2–3 kopper kaffe, tilsvarende mindre enn 300 mg koffein. Det er derimot viktigere å tenke på å drikke nok vann eller sportsdrikke for å unngå dehydrering.

Kilder: pubmed.gov

Teksten er lånt med tillatelse fra Kaffe.no.

Relaterte artikler