Slik påvirker kaffe fordøyelses­systemet

Gode nyheter for alle kaffeelskere!

En person holder hendene på magen sin Er kaffe bra eller dårlig for magen? Foto: Colourbox.com

Du har kanskje hørt at kaffe kan gi tarm- og fordøyelsesproblemer. Vi har imidlertid gode nyheter. Ny forskning viser nemlig at kaffe kan ha en positiv påvirkning på hele fordøyelses­systemet.

Studien ble publisert i tidsskriftet Nutrients, og målet var å finne ut hvordan kaffe påvirker fordøyelses­systemet. Studien ble utført av en forskergruppe som undersøkte 194 artikler knyttet til kaffeforbruk og tarmhelse. De fant at et moderat forbruk av kaffe – definert av European Food Safety Authority (EFSA) som 3–5 kopper daglig – ikke har en negativ påvirkning på de ulike organene i fordøyelses­systemet. Faktisk kan kaffe ha en direkte positiv effekt.

Fremmer et sunt fordøyelsessystem

På veien gjennom fordøyelses­systemet er det spesielt tre områder hvor kaffe kan ha en positiv påvirkning.

For det første bidrar kaffe til sekresjon fra magesekken, galleblæra og bukspyttkjertelen, noe som hjelper kroppen med å fordøye mat. Dette innebærer blant annet økt produksjon av saltsyre og fordøyelseshormonet gastrin, som begge er til stede i magesekken. Kaffe stimulerer også utskillelsen av hormonet kolecystokinin, som har flere oppgaver i kroppen. Hormonet øker blant annet produksjonen av galle, frigjør fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen og bidrar til at man føler seg mett, både ved å ha en direkte påvirkning på metthetssenteret i hjernen og ved å hemme tømmingen av mageinnholdet over i tynntarmen.

For det andre bidrar kaffe til positive endringer i tarmbakteriene, hovedsakelig ved å øke tilstedeværelsen av bakterien Bifidobacterium. Dette er en av de viktigste bakteriene som finnes i probiotika, og den fremmer altså god tarmhelse.

For det tredje forbedrer kaffe tarmmotiliteten, altså prosessen der mat beveger seg gjennom fordøyelses­systemet. Faktisk er kaffe 60 prosent mer effektivt på å fremme motilitet enn vann, og 23 prosent mer effektivt enn koffeinfri kaffe. God tarmmotilitet er assosiert med redusert risiko for å få kronisk forstoppelse.

I tillegg fant forskergruppen en sammenheng mellom daglig kaffekonsum og redusert risiko for gallestein, leversykdommer – inkludert leverkreft – og bukspyttkjertelbetennelse. Selv om mer forskning er nødvendig for å forstå kaffens fulle påvirkning på fordøyelses­systemet, er dette svært positive oppdagelser.

Kilder: sprudge.com, news-medical.net, timesofindia.indiatimes.com

Relaterte artikler