Slik påvirker kaffe fordøyelsessystemet

Gode nyheter for alle kaffeelskere!

En person holder hendene på magen sin Er kaffe bra eller dårlig for magen? Foto: Colourbox.com

Du har kanskje hørt at kaffe kan gi tarm- og fordøyelsesproblemer. Vi har imidlertid gode nyheter. Ny forskning viser nemlig at kaffe kan ha en positiv påvirkning på hele fordøyelsessystemet.

Studien ble publisert i tidsskriftet Nutrients, og målet var å finne ut hvordan kaffe påvirker fordøyelsessystemet. Studien ble utført av en forskergruppe som undersøkte 194 artikler knyttet til kaffeforbruk og tarmhelse. De fant at et moderat forbruk av kaffe – definert av European Food Safety Authority (EFSA) som 3–5 kopper daglig – ikke har en negativ påvirkning på de ulike organene i fordøyelsessystemet. Faktisk kan kaffe ha en direkte positiv effekt.

Fremmer et sunt fordøyelsessystem

På veien gjennom fordøyelsessystemet er det spesielt tre områder hvor kaffe kan ha en positiv påvirkning.

For det første bidrar kaffe til sekresjon fra magesekken, galleblæra og bukspyttkjertelen, noe som hjelper kroppen med å fordøye mat. Dette innebærer blant annet økt produksjon av saltsyre og fordøyelseshormonet gastrin, som begge er til stede i magesekken. Kaffe stimulerer også utskillelsen av hormonet kolecystokinin, som har flere oppgaver i kroppen. Hormonet øker blant annet produksjonen av galle, frigjør fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen og bidrar til at man føler seg mett, både ved å ha en direkte påvirkning på metthetssenteret i hjernen og ved å hemme tømmingen av mageinnholdet over i tynntarmen.

For det andre bidrar kaffe til positive endringer i tarmbakteriene, hovedsakelig ved å øke tilstedeværelsen av bakterien Bifidobacterium. Dette er en av de viktigste bakteriene som finnes i probiotika, og den fremmer altså god tarmhelse.

For det tredje forbedrer kaffe tarmmotiliteten, altså prosessen der mat beveger seg gjennom fordøyelsessystemet. Faktisk er kaffe 60 prosent mer effektivt på å fremme motilitet enn vann, og 23 prosent mer effektivt enn koffeinfri kaffe. God tarmmotilitet er assosiert med redusert risiko for å få kronisk forstoppelse.

I tillegg fant forskergruppen en sammenheng mellom daglig kaffekonsum og redusert risiko for gallestein, leversykdommer – inkludert leverkreft – og bukspyttkjertelbetennelse. Selv om mer forskning er nødvendig for å forstå kaffens fulle påvirkning på fordøyelsessystemet, er dette svært positive oppdagelser.

Kilder: sprudge.com, news-medical.net, timesofindia.indiatimes.com

Relaterte artikler