Ny rapport om kaffe og fordøyelse

Det eksisterer en del myter om kaffens virkning på fordøyelsesproblemer.

Illustrasjon av en sykepleier som forteller om tarmen. Kaffe ser ut til at ha en positiv effekt på bakterietypene i tarmen. Det er et nytt, viktig forskningsområde innen kaffe og helse. Illustrasjon: Colourbox.com

Magesmerter, halsbrann og avføringsproblemer – har dette en sammenheng med kaffe?

En ny rapport, «Coffee and its effect on digestion», er nettopp publisert og gjennomgår en rekke undersøkelser om kaffe og fordøyelse.

Forskningsresultater om fordøyelse

Tallene som står i parentes viser til litteraturhenvisninger i rapporten.

– Kaffe fremmer fordøyelsen i magesekken ved å øke gastrin og dermed magesekkens sekresjon av saltsyre, men påvirker ikke tømming av magesekken (1). Brenningsgraden påvirker magesyresekresjonen (3) – mørkbrent kaffe gir minst magesyresekresjon.

– Storparten av studiene tyder på at det ikke er en sammenheng mellom kaffedrikking og halsbrann eller hyppigheten av reflukssymptomer – gastroøsofageal reflukssykdom (7–14).

– Det er ikke sammenheng mellom kaffedrikking og utviklingen av sår i magesekk eller tolvfingertarm (12).

– Kaffe stimulerer produksjonen av CCK (Cholecystokinin), som øker galleproduksjonen og fremmer tømmingen av galleblæren (6). Kaffe ser ut til å redusere risikoen for gallesteinssykdom (45–47).

– Kaffe kan stimulere den motoriske aktivitet i tykktarmen og kan redusere risikoen for forstoppelse (7,15–18).

– Kaffe ser ut til at ha en positiv effekt på bakterietypene i tarmen (mikrobiota) (21, 52) – et nytt, viktig forskningsområde (19–21).

– Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) konkluderer med at et daglig moderat koffeininntak på 400 mg (tilsvarende 5 kopper kaffe) kan nytes som del av en balansert kost (26). Gravide og ammende kvinner anbefales dog å begrense inntaket av koffein til 200 mg (26).

Coffee and Health

Rapporten om fordøyelse er publisert på nettstedet Coffee & Health. Der finner du formidling av studier og vitenskap relatert til kaffe og helse. Forskningen er gjort av The Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), en non-profit-organisasjon som ble grunnlagt i 1990.

Denne artikkelen er lånt fra Kaffe.no.

Relaterte artikler