Er kaffe bra for fruktbarheten?

Ulike studier sier ulike ting.

En gravid kvinne holder to hvite babysokker foran magen sin Hva sier forskningen om kaffe og fertilitet? Foto: Colourbox.com

Enkelte matvarer er sagt å øke fruktbarheten dersom man spiser dem, mens andre minimerer sjansene for å bli gravid. I hvilken av disse kategoriene havner kaffe?

Man har lenge trodd at kaffe reduserer fruktbarheten. Men en ny studie viser at menn som drikker to kopper kaffe daglig kan doble partnerens sjanse for å bli gravid.

Studiens resultater

I studien deltok 500 par som prøvde å bli gravide. Resultatene antyder at menn som drikker to kopper kaffe daglig i minst én uke før samleie, dobler sannsynligheten for unnfangelse.

Det antas at årsaken til dette har å gjøre med to stoffer i kroppen: adenosintrifosfat (ATP) og guanosintrifosfat (GTP). Koffein forhindrer nemlig disse stoffene fra å brytes ned, slik at mer energi er tilgjengelig for cellene i kroppen – inkludert sædcellene, som da kan svømme både raskere og lenger. Dette er gode nyheter nettopp fordi dårlige svømmeferdigheter er en vanlig grunn til infertilitet.

Ingen magisk løsning

Tidligere studier har imidlertid vist blandede resultater når det kommer til menns koffeininntak og fruktbarhet. Noen studier har også rapportert at høyt koffeininntak kan redusere antallet sædceller.

Noe som er viktig å huske på er derfor at hele livsstilen påvirker befruktningsevnen – ikke bare koffeininntaket. For eksempel vil jevnlig alkoholinntak redusere sjansene for å bli gravid – faktisk vil kvinner som drikker alkohol annenhver dag ha 26 prosent lavere sannsynlighet for å bli gravide. Det er derfor viktig at begge parter har et sunt og variert kosthold.

Observasjonene fra studien motbeviser imidlertid at kaffe påvirker fruktbarheten negativt. Selv om mer forskning er nødvendig, antyder likevel disse funnene at selv om enorme mengder kaffe ikke vil løse infertilitetsproblemer, er det heller ingen grunn til å holde seg unna koffein.

Kilder: telegraph.co.uk, sprudge.com

Relaterte artikler