Bør de over 70 år drikke kaffe?

Det er individuelle forskjeller som avgjør om eldre bør drikke kaffe eller ikke.

En eldre mann drikker kaffe mens kona hans smiler mot ham Noen mener at eldre ikke bør drikke kaffe, men stemmer egentlig det? Foto: Colourbox.com

Det finnes de som mener at man ikke bør drikke kaffe etter at man har fylt 70 år. Årsaken er at kaffe visstnok kan være helseskadelig for eldre. Men har denne påstanden egentlig noe hold?

Kaffe er svært sunt, og kan faktisk øke levealderen vår. Det skjer imidlertid visse endringer i kroppen når man blir eldre, som gjør at kaffe kanskje ikke lenger er like fordelaktig. Heldigvis er det ingen stor grunn til å frykte – som oftest er det ikke nødvendig å droppe kaffen, så lenge man følger tommelfingerregelen ‘alt med måte’.

Fordeler ved kaffedrikking

Det finnes enkelte fordeler ved å drikke kaffe når man blir eldre. Dessverre opplever en del eldre å bli isolert, men siden kaffe gjerne har sosiale ritualer, kan drikken kunne føre til bedre helse. Å samles rundt en kopp kaffe er ikke bare følelsesmessig positivt, men kan også føre til bedre fysisk helse!

Jo eldre man blir, jo viktigere er det også med rutiner – spesielt sosiale rutiner. Dersom man har en rutine for å lage kaffe når man står opp, og man følger denne rutinen, vil dette øke trivselen. Det vil også bidra positivt å være rundt mennesker, for eksempel ved å ta seg en tur til den lokale kaféen og drikke kaffen sin der.

I tillegg kan kaffe blant annet forebygge kognitiv svikt og hjerte- og karsykdommer, som forekommer oftere hos eldre.

Tre eldre kvinner sitter på kafé og snakker sammen

Kaffe har en del sosiale rutiner, som kan være viktig for eldre. Foto: Colourbox.com

Ulemper ved kaffedrikking

I enkelte tilfeller vil det imidlertid være fornuftig for eldre å holde seg unna kaffe. Dette gjelder dersom de har eksisterende helseproblemer, spesielt hjerte- og karsykdommer og nyresykdommer. For kaffedrikkere med høyt blodtrykk kan kaffe gjøre det vanskeligere å få blodtrykket til riktig nivå, og ved inkontinens og urinveisinfeksjoner kan det bli vanskeligere å få symptomene under kontroll. Kaffe kan også irritere urinblæren ytterligere.

Noe av det som trekkes frem som positivt ved kaffe, er at det gir deg energi og gjør deg opplagt. Dette kan imidlertid være et problem hos eldre, dersom kaffen ender opp med å skjule symptomer som kan tyde på andre helseproblemer.

Hvor mye kaffe er trygt?

For de aller fleste eldre vil det imidlertid være helt trygt å drikke moderate mengder kaffe. Det antas at mellom 50 og 100 mg koffein daglig er uproblematisk, noe som tilsvarer omtrent én kopp. Og for de som bør holde seg unna koffein, men fortsatt ønsker det sosiale som følger med kaffe, vil koffeinfri kaffe være en god løsning.

Kilde: sprudge.com

Relaterte artikler