Kaffedrikkere har redusert risiko for akutt nyreskade

2–3 kopper kaffe daglig har tilsynelatende størst effekt.

En kvinne sitter på en sofa og holder seg på ryggen fordi hun har vondt Gode nyheter for alle kaffedrikkere! Foto: Colourbox.com

Tidligere forskning viser at kaffe kan redusere risikoen for både nyresykdom og nyrestein. Nå har forskere funnet ut at kaffe også reduserer risikoen for akutt nyreskade.

Nyrenes viktigste oppgave er å filtrere bort avfallsstoffer i blodet, slik at blodet ikke blir giftig. Ved akutt nyreskade, eller akutt nyresvikt som det tidligere het, slutter nyrene å fungere som normalt. Dette kan gi alvorlige helseplager, og det er viktig med rask behandling. Forskere ved Johns Hopkins Medicine har imidlertid gode nyheter – kaffe reduserer nemlig risikoen for akutt nyreskade. Studien er publisert i tidsskriftet Kidney International Reports.

2 til 3 kopper kaffe har størst effekt

Forskerne brukte data fra en kohortstudie med over 14 000 deltagere i alderen 45–64 år. Deltagerne registrerte selv sitt eget kaffeforbruk. Dette forbruket ble deretter sammenlignet med antall sykehusinnleggelser grunnet akutt nyreskade i løpet av en oppfølgingsperiode på 24 år.

I løpet av oppfølgingsperioden ble det registrert nesten 1700 tilfeller av akutt nyreskade. Forskerne fant at kaffedrikkerne hadde 11 prosent lavere risiko for nyreskade sammenlignet med de som ikke drakk kaffe. Dette gjaldt uavhengig av faktorer som alder, kjønn, fysisk aktivitet, røyking, alkoholinntak og vanlige tilleggssykdommer som diabetesstatus, blodtrykk og BMI. Størst effekt hadde deltagerne som drakk 2 til 3 kopper daglig – de hadde en redusert risiko på henholdsvis 22 og 23 prosent.
– Vi vet allerede at et regelmessig kaffeinntak er assosiert med forebygging av kroniske og degenerative sykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og leversykdommer, sa professor og doktor Chirag Parikh, en av studiens forfattere, i en pressemelding. – Nå kan vi også legge til redusert sannsynlighet for akutt nyreskade på den voksende listen over kaffens helsefordeler.

Parikh og kollegene hans bemerker at kaffetilsetninger som melk og søtningsmidler kan påvirke den reduserte risikoen for akutt nyreskade. I tillegg bør inntak av andre typer koffeinholdig drikke undersøkes, ettersom disse også kan ha en påvirkning. Mer forskning på området er derfor nødvendig.

Kilder: hopkinsmedicine.org

Relaterte artikler