Slik påvirker kaffe leveren din

Kaffe kan forbedre leverens helse på flere måter!

En mann holder en kopp kaffe opp mot ansiktet og smiler Kaffe beskytter leveren mot skade. Hvordan? Foto: Colourbox.com

De fleste har nok fått med seg at kaffe er sunt. Det svarte gullet kan blant annet beskytte mot diabetes, kreft, demens, hjertesykdommer og nyresykdommer – for å nevne noe. Ja, og flere leversykdommer, da.

Leveren er et svært viktig organ som utfører over 500 (!) livsnødvendige funksjoner som beskytter kroppen og holder oss friske. Forskning viser at kaffe har en såkalt hepatobeskyttende effekt – altså at det bidrar til å beskytte leveren mot skade. Men hva er det egentlig som skjer med leveren når man drikker kaffe?

Kaffens påvirkning på leveren din

Flere studier, blant annet to studier publisert i tidsskriftene BMC Public Health og Journal of Clinical Gastroenterology, viser at kaffedrikkere har lavere sannsynlighet for å utvikle kroniske leversykdommer og leverkreft sammenlignet med de som ikke drikker kaffe. I tillegg reduserer kaffe dødeligheten hos pasienter med alvorlige leversykdommer.

Funnene i disse studiene viser at det ikke er noen forskjell mellom vanlig og koffeinfri kaffe. I enkelte andre studier ser det imidlertid ut til at koffeinholdig kaffe har en noe større effekt enn koffeinfri, selv om sistnevnte også har en positiv innvirkning.

En kvinne holder en rød lever laget av papp på magen

Leveren har over 500 livsnødvendige funksjoner i kroppen. Foto: Colourbox.com

Beskytter mot leversykdom

Det er vanlig å dele leversykdom inn i tre stadier: fettlever, leverfibrose og skrumplever.

Fettlever er det mildeste stadiet. Det dannes da unormalt mange fettdråper i cellene, men heldigvis kan tilstanden reverseres med kostholdsendringer og medisiner. Noen ganger fører imidlertid fettlever til endringer i selve oppbygningen av leveren, som igjen kan føre til at celler erstattes med arrvev. Dette kalles leverfibrose. Det siste stadiet, skrumplever, er en svært alvorlig og irreversibel tilstand som kan gi mange komplikasjoner. Både leverfibrose og skrumplever påvirker leverens funksjon.

Forskere har funnet ut at regelmessig inntak av kaffe og te kan både forebygge og behandle fettlever, og dermed også redusere risikoen for både leverfibrose og skrumplever. I tillegg vil et regelmessig kaffeinntak hos de som har alkoholisk skrumplever redusere sykdommens dødelighet. Det er publisert flere studier om kaffens beskyttende effekt mot leversykdom, blant annet i tidsskriftene Journal of Hepatology og Hepatology.

Senker konsentrasjonen av leverenzymer

Leveren inneholder enzymer som blant annet bryter ned giftstoffer, produserer galle og bidrar til å bekjempe infeksjoner i kroppen. Men dersom kroppen produserer for mye av disse enzymene, kan de lekke inn i blodstrømmen. Dette kan være et tegn på sykdom eller skade i leveren.

Forskning viser at kaffe kan redusere konsentrasjonen av disse enzymene. Dette gjelder spesielt hos mennesker som har høy risiko for å utvikle leversykdommer, slik som for eksempel alkoholikere. Det er blant annet publisert studier om dette i tidsskriftene World Journal of Hepatology og European Journal of Epidemiology. Selv om det er usikkert om kaffe har en så stor effekt at det kan brukes som behandling, understreker studiene at et moderat daglig kaffeinntak kan ha en positiv påvirkning på leverhelsen.

Reduserer risikoen for leverkreft

Flere studier, blant annet to metaanalyser publisert i tidsskriftene Gastroenterology og BMJ Open, viser at et økt kaffeforbruk er assosiert med redusert risiko for leverkreft. Dette gjelder uavhengig av om man har en historie med leversykdom eller ikke. Faktisk kan en økning på to kopper kaffe daglig redusere risikoen for leverkreft med opptil 43 prosent. Tilsynelatende gjelder altså «jo mer, jo bedre», men det skal også nevnes at effekten for mer enn 5 kopper kaffe daglig ikke har blitt undersøkt. Studiene viser at både koffeinholdig og koffeinfri kaffe har positiv påvirkning, men at sistnevnte har noe mindre effekt.

Kilder: nhi.no, lommelegen.no, volvat.no, southampton.ac.uk, eatthis.com, sml.snl.no

Relaterte artikler