Kan kaffe redusere sannsynlig­heten for å få nyrestein?

Halvannen kopp daglig ser ut til å ha god effekt.

En ung mann sitter på sengekanten og drikker kaffe Det er ingen tvil om at kaffe er svært sunt. Foto: Colourbox.com

På listen over «helseproblemer som kaffe kan hjelpe mot», finner vi nå enda et punkt – nemlig nyrestein.

En ny studie, publisert i American Journal of Kidney Disease, har analysert genetisk data fra over 570 000 deltagere i Storbritannia og Finland. Forskningen ble ledet av Susanna C. Larsson ved Karolinska Institutet i Stockholm og Shuai Yuan ved Uppsala Universitet.

Hva fant de ut?

Resultatene fra studien viser at daglig kaffekonsum kan redusere sannsynlig­heten for å utvikle nyrestein. Også mengden kaffe man drikker har en stor påvirkning – dersom man går fra å drikke én kopp kaffe til halvannen kopp kaffe daglig, vil sannsynlig­heten for å få nyrestein reduseres med opptil 40 prosent.

Så hvorfor reduserer kaffe sannsynlig­heten for å få nyrestein? Forskerne tror det har å gjøre med at kaffe øker urinstrømmen. Dette er nemlig en av de viktigste beskyttende faktorene mot å utvikle nyrestein. I tillegg er kaffeplanter rike på sitronsyre, som hemmer dannelsen av nyresteiner.

Forskergruppen understreker at dette viser en sammenheng, men at det likevel ikke beviser at store mengder kaffe reduserer sannsynlig­heten for nyrestein. For å bevise dette, er man nødt til å kunne vise den faktiske kjemiske prosessen som gjør at kaffe forstyrrer dannelsen av nyresteiner. Noe som heller ikke kommer helt tydelig frem i studien, er hvorvidt det er kaffen i seg selv, eller den ekstra væskemengden man inntar, som reduserer sannsynlig­heten for nyrestein. Forskerne understreker derfor at mer forskning er nødvendig.

Kilde: eatthis.com

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse på nettstedet vårt. For mer informasjon om hvordan vi håndterer dataene dine, vennligst se vår personvernerklæring.