Kan kaffe redusere sannsynligheten for å få nyrestein?

Halvannen kopp daglig ser ut til å ha god effekt.

En ung mann sitter på sengekanten og drikker kaffe Det er ingen tvil om at kaffe er svært sunt. Foto: Colourbox.com

På listen over «helseproblemer som kaffe kan hjelpe mot», finner vi nå enda et punkt – nemlig nyrestein.

En ny studie, publisert i American Journal of Kidney Disease, har analysert genetisk data fra over 570 000 deltagere i Storbritannia og Finland. Forskningen ble ledet av Susanna C. Larsson ved Karolinska Institutet i Stockholm og Shuai Yuan ved Uppsala Universitet.

Hva fant de ut?

Resultatene fra studien viser at daglig kaffekonsum kan redusere sannsynligheten for å utvikle nyrestein. Også mengden kaffe man drikker har en stor påvirkning – dersom man går fra å drikke én kopp kaffe til halvannen kopp kaffe daglig, vil sannsynligheten for å få nyrestein reduseres med opptil 40 prosent.

Så hvorfor reduserer kaffe sannsynligheten for å få nyrestein? Forskerne tror det har å gjøre med at kaffe øker urinstrømmen. Dette er nemlig en av de viktigste beskyttende faktorene mot å utvikle nyrestein. I tillegg er kaffeplanter rike på sitronsyre, som hemmer dannelsen av nyresteiner.

Forskergruppen understreker at dette viser en sammenheng, men at det likevel ikke beviser at store mengder kaffe reduserer sannsynligheten for nyrestein. For å bevise dette, er man nødt til å kunne vise den faktiske kjemiske prosessen som gjør at kaffe forstyrrer dannelsen av nyresteiner. Noe som heller ikke kommer helt tydelig frem i studien, er hvorvidt det er kaffen i seg selv, eller den ekstra væskemengden man inntar, som reduserer sannsynligheten for nyrestein. Forskerne understreker derfor at mer forskning er nødvendig.

Kilde: eatthis.com

Relaterte artikler