Kaffe kan redusere sannsynligheten for å få livmorkreft

All kaffe har effekt, uansett hvordan den tilberedes.

En eldre kvinne står med en kaffekopp i én hånd og leser avisen Dette er gode nyheter for alle kaffedrikkende kvinner der ute! Foto: Colourbox.com

Livmorkreft er den femte vanligste kreftformen hos norske kvinner. Den oppstår som oftest etter overgangsalderen, og forekomsten øker med økende alder. Hvert år oppdages det rundt 800 tilfeller i Norge. Det er derfor svært gode nyheter at kaffe kan redusere sannsynligheten for å utvikle livmorkreft.

En forskergruppe i Kina har undersøkt 24 observasjonsstudier for å finne sammenhengen mellom kaffekonsum og risikoen for livmorkreft. Observasjonsstudiene inkluderte data fra over 40 år, nesten 700 000 pasienter og nesten 10 000 tilfeller av livmorkreft. Den nye studien ble publisert i The Journal of Obstetrics and Gynaecology Research.

Positive resultater

Resultatene fra studien viste at de pasientene som drakk mest kaffe, hadde 29 prosent lavere sannsynlighet for å få livmorkreft enn de pasientene som ikke drakk kaffe. Koffeininntak kan nemlig direkte påvirke nivåene av kjønnshormonbindende globulin, noe som hemmer risikoen for livmorkreft.

Studien er den første som også undersøkte forskjellen mellom ulike typer kaffe, nærmere bestemt filterkaffe og ufiltrert kaffe. Forskergruppen fant ingen signifikant sammenheng mellom kreftrisiko og hvordan kaffen ble laget, noe som betyr at alle tilberedelsesmetoder kan ha effekt. Det ser ut til at koffeinholdig kaffe er noe mer effektivt enn koffeinfri kaffe, men også sistnevnte reduserer sannsynligheten for livmorkreft.

Det er imidlertid ikke slik at kaffe er noen magisk løsning, og temaet krever mer forskning for å kunne trekke noen absolutte konklusjoner. Siden omtrent 40 prosent av alle forekomster av livmorkreft er knyttet til fedme, er de viktigste risikoreduserende faktorene å ha et variert og sunt kosthold, få rikelig med fysisk aktivitet og behandle underliggende sykdommer som diabetes, høyt østrogennivå og høyt blodtrykk. Det er imidlertid fint å få bekreftet at kaffe ikke bare kan, men bør, inkluderes i kostholdet!

Kilder: fhi.no, healio.com, jpost.com

Relaterte artikler