Kaffe kan redusere hoftebrudd hos kvinner

Drikk kaffe og unngå beinbrudd!

En kvinne holder seg på hofta fordi hun har vondt Kaffe gir lavere risiko for hoftebrudd hos kvinner. Foto: Colourbox.com

Det finnes nesten ingen begrensninger på hva kaffe kan utrette. Ny forskning viser nemlig at kaffe kan redusere hoftebrudd hos kvinner!

Hoftebrudd påvirker over 1,6 millioner mennesker på verdensbasis hvert eneste år. Selv om det oppfordres til et sunt kosthold for å redusere risikoen for beinbrudd, finnes det lite vitenskapelig bevis på at det faktisk er en sammenheng mellom beinbrudd og kosthold. I en ny studie valgte derfor forskere ved University of Leeds å undersøke hvordan kostholdet påvirker risikoen for hoftebrudd.

Overraskende resultater

Studien er en stor observasjonsstudie fra Storbritannia. Dataene er hentet fra UK Women’s Cohort Study, en av de største britiske kohortstudiene som har undersøkt sammenhengen mellom kosthold og sykdommer. Mellom 1995 og 1998 ble det rekruttert over 26 000 kvinner i alderen 35–69 år. I oppfølgingene som ble gjort i løpet av studieperioden på over 20 år, ble det registrert mer enn 800 hoftebrudd blant deltagerne. De rapporterte selv kostholdet sitt.

Studien viste at hver ekstra kopp med kaffe eller te som deltagerne drakk, ble assosiert med 4 prosent lavere risiko for hoftebrudd. At kaffedrikking ga en nedgang i forekomsten av hoftebrudd blant deltagerne, var en overraskelse for forskerne.
– Dette er et interessant funn, spesielt med tanke på at te og kaffe er favorittdrikkene i Storbritannia, sa professor Janet Cade i en pressemelding.

Det er fortsatt usikkert nøyaktig hvorfor kaffe og te påvirker beinhelsen vår. Mer forskning er derfor nødvendig. Likevel antyder denne studien at kaffe virker forebyggende mot hoftebrudd, og potensielt også andre beinbrudd.

Kilde: clinicalnutritionjournal.com

Relaterte artikler