Hvor mye kaffe er det trygt å drikke som gravid?

Kan kaffe forårsake spontanabort? Kan kaffe gi økt risiko for lav fødselsvekt? Er det trygt å drikke litt? Hvor mye er litt?

En gravid kvinne holder en hånd på magen og en kaffekopp i den andre hånden Det er ikke nødvendigvis så enkelt å orientere seg om hvor mye kaffe som er trygt å drikke som gravid. Foto: Colourbox.com

Gravide i Norge blir anbefalt å drikke maksimum én til to kopper kaffe om dagen. Det tilsvarer 100–200 mg koffein. Én kopp regnes for å romme 1,5–2 dl kaffe. Hvor kommer alle de andre rådene der ute fra, da?

Som gravid er det ikke så lett å navigere blant velmente råd. Det er viktig å være kildekritisk når du leser om et tema som kaffe under graviditet. Nettet flommer over av råd og forskningsfunn som spriker i ulike retninger. Kaffe er blant matvarene det advares mot når du er gravid. Må alle gravide som vanligvis har kaffe blant dagens høydepunkter, ofre denne gleden helt i ni måneder først, og så mens de ammer? Nei – i hvert fall ikke om vi skal tro norske helsemyndigheter.

De offisielle norske rådene om kaffe under graviditet

Helsenorge.no er et nettsted etablert av norske helsemyndigheter for å kunne formidle kvalitetssikret informasjon til innbyggere. Innholdet leveres av mange offentlige helseaktører. Et eget avsnitt på Helsenorge.no handler om kaffe og te.

Drikk maksimum én til to kopper kaffe eller tre til fire kopper svart te per dag. Du bør i tillegg begrense inntaket av cola (på grunn av koffeininnholdet) og andre søte drikker.

Kaffe og særlig te hemmer opptaket av jern i kroppen. Hvis du drikker kaffe/te, bør du derfor gjøre det mellom måltidene og ikke til måltidene. Te laget av frukt (merket Infusion) hemmer ikke jernopptaket og kan gjerne brukes.

Til sammenligning anses det som sunt å drikke 3–4 kopper kaffe for de som ikke er gravide.

En gravid kvinne ser ned på en kaffekopp.

I følge de norske rådene er det trygt for gravide å drikke 1–2 kopper kaffe daglig. Foto: Colourbox.com

Koffeinfri kaffe under graviditet er trygt

Det er koffeinet som bør begrenses, ikke kaffen i seg selv. Derfor er det helt trygt å drikke koffeinfri kaffe. De siste årene har det kommet et større utvalg på dette området, også når det gjelder spesialkaffe. 

Gjelder all koffein

Husk at det ikke bare er kaffe (og te) som inneholder koffein. Det er et betydelig innhold av koffein i energidrikker og drikker som Cola og Pepsi Max. Også sjokolade/kakao inneholder noe koffein!

Koffeininnhold i drikker (kilde: Mattilsynet)

 

Per dl

Kommentar

Koke- og filterkaffe

50–60 mg

100–120 mg per kaffekrus (2 dl)

Energidrikker

ca. 32 mg

ca. 160 mg per 500 ml (halv liter)

Espresso

ca. 120 mg

ca. 240 mg ved 2 kopper à 1 dl

Te

ca. 26 mg per dl

ca. 52 mg per tekopp (2 dl)

Cola og enkelte andre leskedrikker

ca. 15 mg

ca. 75 mg per flaske (500 ml)  

En kvinne drikker kaffe mens hun ammer.

Fordi koffein går over i morsmelken, blir også ammende anbefalt å begrense koffeininntaket. Foto: Colourbox.com

Hvorfor er mye koffein under graviditet skadelig?

Det er Helsedirektoratet som har ansvaret for de nasjonale kostholdsrådene, også for gravide. På Helsedirektoratets nettsider står det at halveringstiden for koffein i kroppen tredobles under en graviditet på grunn av de hormonelle endringene i kvinnekroppen. Det vil si at utskillelsen av koffein går saktere og at koffeinkonsentrasjonen i blodet øker. Koffein passerer morkaken og vil gå over til fosteret.

Ammende skal også begrense kaffeinntaket

Fordi koffein går over i morsmelken, blir også ammende anbefalt å begrense koffeininntaket. Spedbarn klarer i liten grad å skille ut koffein og dets nedbrytningsprodukter, så hvis det er mye koffein i morsmelken, kan barnet bli påvirket. Konsekvensen kan være at barnet blir urolig og føre til søvnforstyrrelser. Maksimumskonsentrasjonen av koffein i morsmelken blir nådd ca. 60 minutter etter inntaket.

Relaterte artikler