Slik booster du kaffe med sunne næringsstoffer

Flere av disse ingrediensene har du nok allerede i kjøkkenskapet.

En bunt med kanelstenger ligger på et bord ved siden av en kaffekopp Kanel er både godt og sunt! Foto: Colourbox.com

Kaffe er allerede sunt i seg selv, men dersom du ønsker å booste kaffen med ekstra næringsstoffer, finnes det flere ingredienser du kan tilsette.

Når vi snakker om å booste kaffen, mener vi ikke at du skal putte en vitaminbjørn i kaffekoppen. Det handler om å tilsette ingredienser som i seg selv er såkalte «superfoods», slik at kaffen får tilsatt mange sunne næringsstoffer. Det kan faktisk hende du allerede tilsetter noen av ingrediensene, bare fordi de smaker godt sammen med kaffe!

5 ingredienser å booste kaffe med

Kanel

Kaffe og kanel er en velkjent kombinasjon. Ikke bare smaker det nydelig, men kanel inneholder også mange sunne næringsstoffer. Kanel har blitt brukt som naturmedisin i tusenvis av år, og har et svært høyt innhold av antioksidanter. I en studie utført på mus fant forskere ut at kanel kan beskytte både hjertet og hjernen, og i en studie utført på menneskeceller fant de en sammenheng mellom kanel og lavere risiko for kreft.

Det er imidlertid viktig å bruke riktig type kanel. Ceylonkanel regnes som «ekte» kanel, og selv om den er noe dyrere enn kassiakanel, er det verdt investeringen. Ikke bare smaker ceylonkanel bedre, men kassiakanel har også høyt innhold av kumarin, et stoff som kan være farlig i store mengder.

Kaffe med kanel lages ved å tilsette ½ ts kanel i en kopp ferdigbrygget kaffe, eller ved å tilsette 1 ts kanel i den malte kaffen under bryggeprosessen.

Malt ingefærkrydder ligger i en skål foran en ingefærrot

Å tilsette ingefær til kaffen kan ha flere positive helseeffekter. Foto: Colourbox.com

Ingefær

En av de enkleste måtene å utnytte de sunne egenskapene til ingefær på er å tilsette litt i morgenkaffen. Du vil da få en deilig og krydret kaffedrikk.

Ingefær inneholder mye antioksidanter, og virker derfor betennelsesdempende og kan redusere muskelsmerter. Samtidig har ingefær lenge blitt brukt til å behandle kvalme, og kan hjelpe fordøyelsessystemet og senke kolesterolnivåene i kroppen.

Kaffe med ingefær lages ved å tilsette opptil 1 ts ingefærkrydder i en kopp ferdigbrygget kaffe. Hjemmelaget «pumpkin spice» inneholder også ingefær, så du kan derfor drikke pumpkin spice latte med god samvittighet!

Gurkemeie

Gurkemeielatte har hatt en økende popularitet de siste årene, mye på grunn av de positive helseeffektene gurkemeie bringer med seg. Gurkemeie inneholder nemlig kurkumin, en kraftig antioksidant som også har betennelsesdempende egenskaper. Kurkumin bidrar til bedre leverhelse, hjelper fordøyelsessystemet og kan hjelpe mot depresjon.

Gurkemeiekaffe lages ved å tilsette ½ ts gurkemeie til en kopp ferdigbrygget kaffe.

Gurkemeie ligger i en teskje

Gurkemeie kan også brukes til å lage såkalt gurkemeielatte. Foto: Colourbox.com

Macapulver

Macapulver er kanskje ikke like kjent som de andre ingrediensene på denne listen, men man får tak i det på de fleste helsekostbutikker. Pulveret lages av macarøtter, og har tradisjonelt blitt brukt til å øke fruktbarhet. Det inneholder svært mange næringsstoffer, blant annet aminosyrer, sunne fettsyrer, proteiner og vitamin C. I en studie utført på rotter fant forskere ut at macarøtter har hormonbalanserende egenskaper, samtidig som det øker atletisk ytelse, energinivåene i kroppen og sexlyst.

Lag macakaffe ved å tilsette 1–3 ts macapulver til en kopp ferdigbrygget kaffe.

Råkakao

Dette er nok favoritten til mange – hjemmelaget mocca! For at kaffen skal bli så sunn som mulig er det imidlertid viktig å bruke råkakao. Råkakao blir nemlig fremstilt annerledes enn vanlig kakao. Ved vanlig kakao blir kakaobønnene ristet, mens råkakao kun blir tørket og fermentert. Dette gjør at råkakao beholder alle de sunne næringsstoffene som naturlig finnes i kakaobønnene.

Råkakao er en av de kraftigste antioksidantene som finnes, og er den høyeste plantebaserte kilden til jern. Samtidig er kakao betennelsesdempende, og senker både blodtrykket og kolesterolnivåene i kroppen. Det gir attpåtil kognitive fordeler, og er blant annet humørforbedrende og har antidepressive egenskaper.

Denne moccaen lages enkelt ved å tilsette 1 ss råkakao til en kopp ferdigbrygget kaffe.

Kilde: healthline.com

Relaterte artikler