Blir du smartere av å drikke kaffe?

Selv lukten – og tanken – på kaffe kan gjøre deg smartere.

En ung kvinne sitter og leser mens hun drikker kaffe, fordi hun har hørt at man blir smartere av kaffe. Ikke bare gjør kaffe at du får bedre hukommelse, men det gjør deg også smartere. Foto: Colourbox.com

Mange sverger til den hellige kaffekoppen når alarmen ringer om morgenen, og når de møter på den beryktede «ettermiddagsknekken». Men forskning viser at koffein kan hjelpe deg med mer enn som så: Koffein forbedrer nemlig hukommelsen din, og gjør deg smartere.

Listen over hvilke helseeffekter kaffe gir blir bare lengre og lengre, og nå er det altså enda flere punkter som kan føres til denne listen.

Lukten av kaffe gjør deg smartere

Det er kanskje ingen overraskelse at kaffe hjelper deg med blant annet logisk tekning, reaksjonsevne, produktivitet og oppmerksomhet – kort fortalt gjør kaffe deg smartere. Men visste du at dersom vi bare tenker på kaffe, vil hjernen jobbe bedre?

I følge Forbes vil både tanken på kaffe og lukten av kaffe gjøre at vi får økt årvåkenhet og tenker bedre. Dette er knyttet sammen med vår forventning til kaffe. Hjernen er programmert til å respondere på kaffe på helt spesifikke måter. Dette kalles for klassisk betinging, og er blant annet det Pavlov undersøkte med sine berømte hunder.

Når du tenker på kaffe, eller lukter kaffe, utløses det en kjemisk reaksjon i hjernen som ligner på den du får når du drikker kaffe – en såkalt betinget respons. Denne reaksjonen er riktignok ikke like kraftig som om du hadde tatt deg en kaffekopp, men den er likevel merkbar. Så dersom du ønsker å unngå å drikke kaffe på ettermiddagen, men trenger en liten boost, kan du altså lukte på kaffe eller kaffebønner og oppnå en oppkvikkende effekt.

Gir bedre hukommelse

I tillegg til at det gjør deg smartere, kan kaffe – og koffein generelt – gjøre hukommelsen din bedre. Det viser forskning fra Johns Hopkins University i USA. Artikkelen ble først publisert i journalen Nature Neuroscience.

Studien gikk ut på at en rekke testpersoner ble delt inn i to grupper. Gruppene skulle memorere en serie med bilder. Deretter fikk den ene gruppen en koffeintablett med 200 mg koffein, mens den andre gruppen fikk en placebotablett. Dagen etter skulle de huske hvilke bilder som var nye, og hvilke de hadde sett dagen før. Enkelte bilder lignet de originale bildene uten å være identiske.

Resultatene viste at den gruppen som hadde fått koffein dagen før husket flere bilder enn den gruppen som hadde fått placebotabletten. I tillegg klarte koffeingruppen å skille mellom bildene som lignet, og så at de ikke var identiske.

«Vi har alltid visst at koffein har en forbedrende effekt på kognitive evner, men det har aldri blitt ordentlig undersøkt hvilken effekt koffein har på å styrke hukommelsen hos mennesker», sier forsker Michael Yassa til sciencedaily.com.

Det er imidlertid ikke undersøkt om kaffe har noen langtidseffekt på hukommelsen. Alt forskerne vet, er at koffein forbedrer lagringen av minner i opptil 24 timer etter koffeininntaket. Men for oss som drikker kaffe daglig, er jo ikke akkurat det noe stort problem.

Relaterte artikler