Drikk kaffe og få bedre hukommelse

Koffein har ikke bare en oppkvikkende effekt, det gir deg også bedre hukommelse, ifølge studie.

Jente leser i noen notater. Studenter som leser til eksamen, kan med fordel drikke kaffe, skal vi tro forskningsfunnene. Foto: Colourbox.com

At kaffe gir en oppkvikkende start på dagen er en allment akseptert sannhet for mange. Mindre kjent er det at kaffe bedrer hukommelsen.

Koffein bedrer hukommelsen inntil 24 timer etter opptil, hevder forskere ved John Hopkins University i USA. Studien fra 2014 er publisert på Nature Neuroscience, og gjengitt på forskning.no.

Det skal sies at forsøkspersonene ikke drakk kaffe regelmessig. De av oss som nyter kaffe daglig, får kanskje ikke den samme effekten.

Koffeingruppen husket bedre

Studien ble gjennomført ved at forsøkspersonene først fikk se et utvalg bilder av vanlige gjenstander, for eksempel en kontorstol, en badeand og et instrument. Fem minutter senere fikk en gruppe av forsøkspersonene tabletter med 200 milligram koffein, mens den andre gruppen fikk placebo-tabletter. Doseringen av koffein tilsvarer litt mer enn en “vanlig” kopp kaffe, som avhengig av styrke inneholder rundt 150 milligram.

24 timer senere ble det testet hva deltakerne husket av bildene. De fikk da se en del bilder fra dagen før, i tillegg til noen helt nye og en del som lignet (for eksempel hadde badeanden fått en rød lynstråle på brystet). Det viste seg at de som hadde fått koffein, i større grad klarte å huske hvilke bilder de hadde sett dagen i forveien. De gjorde det også bedre når det gjaldt å skille ut hvilke bilder som var nye, eller lignet. Det er vanskeligere for hjernen å skille mellom motiver som er nesten helt like, så det ser ut til at koffein har en god effekt i prosesser som handler om å holde mønstre atskilt fra hverandre.

Eliminerte andre årsaksforklaringer

– I forsøk der koffein gis på forhånd, har det vært uklart hvorvidt en effekt skyldes økt oppmerksomhet, årvåkenhet, konsentrasjon eller andre faktorer.  Ved å gi koffeinet etterpå holder vi slike effekter utenfor, og får det til å handle om hukommelse, sier Michael Yassa, forsker ved John Hopkins University, i en pressemelding.

Relaterte artikler