Færre feil med kaffe

Bedre hukommelse, økt oppmerksomhet, høyere konsentrasjon og oppfattelsesevne er noen av koffeinens effekter, viser forskning.

Sommerkledd ungdom som løper på en strand Foto: Colourbox.com

Mange av oss starter dagen med en kopp kaffe. Ikke bare smaker kaffe særdeles godt, men det hjelper oss også til å våkne om morgenen og når vi er trøtte. Nå har britiske forskere funnet ut at koffeinen også kan hjelpe deg til å gjøre færre feil dersom du arbeider skift.

Nærmere 15 prosent av arbeidstakerne i industrialiserte land er involvert i skift- eller nattarbeid, noe som kan forstyrre kroppens døgnrytme. Dette kan gjøre at de sliter med å sovne når de kommer hjem fra jobb. Søvnproblemer forstyrrer døgnrytmen ytterligere, og kan gjøre at mange ofte er trøtte på jobben. Dette høyner risikoen betraktelig for å begå feil.

Forbedret yteevne

De britiske forskerne gjennomgikk data fra 13 andre studier, og så på sammenhengen mellom koffein og yteevne hos skiftarbeidere.

De fleste forsøkene foregikk i simulerte arbeidssituasjoner, og koffeinen ble gitt i form av kaffe, piller, energidrikker eller mat med koffeintilskudd. I noen forsøk ble skiftarbeidene testet i bilkjøring, mens andre forsøk innebar ulike nevropsykologiske tester.

Det viste seg at koffeinen reduserte antallet feil sammenlignet med testdeltakerne som fikk placebo. Yteevnen ble forbedret i de nevropsykologiske testene som blant annet fokuserte på hukommelse, oppmerksomhet og oppfattelsesevne.

Sammenhengen må undersøkes nærmere

Selv om ingen av forsøkene målte skader direkte, mener forskerne at det godt kan være en sammenheng. De fleste deltagerne i studien var mellom 20 og 30 år. Ettersom døgnrytmen endres med alderen, er det behov for flere undersøkelser på området.

– Det er nærliggende å anta at det er en sammenheng mellom færre feil og færre skader, selv om vi ikke kan sette tall på det, sier artikkelens hovedforfatter, Katharine Ker, i en pressemelding. Hun er post.doc. på London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Kilde: forskning.no

Relaterte artikler