9 unike kaffedrikker som tar deg jorda rundt – del 2

Nå kan du dra på jordomseiling – uten å forlate kjøkkenet ditt.

En kopp med espresso romano – en av mange unike kaffedrikker – står på et bord, med noen sitroner liggende bak. Espresso Romano kommer fra Italia, og lages med espresso og sitron. Foto: Sjo og Floyd

Det siste året har vært preget av mange restriksjoner, deriblant reiserestriksjoner. Nordmenn er reiseglade mennesker, men i år har vi måttet nøye med oss norgesferie. Og selv om Norge er et nydelig land å feriere i, føler nok mange på manglende internasjonal input – ikke minst når det kommer til å prøve tradisjonell mat og drikke fra ulike steder i verden.

Vi har derfor samlet 9 unike kaffedrikker som kan ta deg med på en liten jordomseiling – uten at du trenger å forlate kjøkkenet ditt.

Espresso Romano – Italia

Espresso Romano er en enkel eller dobbel espresso med litt sitron. Syren i sitronen gjør at sødmen i espressoen blir fremhevet. Noen mener at drikken oppstod under andre verdenskrig, da det var vannrasjonering i Italia og sitron ble brukt som vaskemiddel. Andre mener imidlertid at italienerne har lang tradisjon med å bruke espresso og sitron som en kur for hodepine.

Ingredienser

 • Enkel eller dobbel espresso
 • 1 sitronskive
 • Litt sitronskall

Fremgangsmåte

 1. Varm opp en espressokopp, og tilsett deretter espressoen.
 2. Gni sitronskiven rundt kanten på koppen, men pass på så sitronen ikke kommer i kontakt med espressoen. Da vil nemlig cremaen løse seg opp.
 3. Server med en stripe sitronskall ved siden av.

Qahwa – Saudi-Arabia

Qahwa er det arabiske ordet for «kaffe». I Saudi-Arabia tilberedes imidlertid ikke qahwa som vanlig kaffe. Bryggemetoden ligner tyrkisk kaffe, men til qahwa skal man bruke grønne kaffebønner og brygge en svak kaffe. I tillegg skal man tilsette ulike kryddere i kaffen, blant annet kardemomme, safran, kanel og nellik. Når qahwa serveres i Saudi-Arabia, er det vanligvis den yngste personen tilstede som serverer den, og det er en ære å være den første som får servert kaffen. Vanligvis serveres qahwa med dadler eller noe annet søtt ved siden av.

Ingredienser

 • 1 ss grovmalte grønne kaffebønner
 • 1 ss knuste kardemommefrø
 • 6 dl vann
 • 5 nelliker (kan sløyfes)
 • ⅛ ts safran (kan sløyfes)
 • 1 ts rosenvann (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

 1. Kok opp vannet i en liten kjele. Tilsett kaffebønnene, og la det koke i 10 minutter.
 2. Tilsett knuste kardemommefrø og nelliker. La det koke i 5 minutter.
 3. Ta kjelen av varmen, og la kaffen hvile i noen minutter til kaffegruten har sunket.
 4. Tilsett rosenvann og safran.
 5. Sil kaffen over i en kanne.

Cafezinho – Brasil

Cafezinho betyr «liten kaffe», og i Brasil er det synonymt med gjestfrihet. Dersom du tilbys en cafezinho, er det en invitasjon til å sette seg ned og slappe av, og bare nyte god drikke og godt selskap. Cafezinho er svært tykk og sterk – sterkere enn vanlig espresso – og serveres søt uten melk eller fløte.

Tradisjonell cafezinho lages med et stoff-filter, men kaffen kan også lages med vanlig papirfilter.

Ingredienser

 • 1,5–2 dl kaldt vann
 • 1 toppet ss med espressomalte kaffebønner (gjerne fra Brasil)
 • 1 ts sukker (smak til)

Fremgangsmåte

 1. Varm opp vann og sukker i en liten kjele. Fjern kjelen fra varmen rett før vannet begynner å koke.
 2. Tilsett malt kaffe, og rør godt.
 3. Sil kaffen til en espressokopp gjennom et stoff-filter eller papirfilter. La kaffen dryppe gjennom filteret på egenhånd, uten å klemme på filteret eller dytte kaffen gjennom.

Kilde: homegrounds.co

Relaterte artikler