43 overraskende oppskrifter med kaffe – del 2

I del 2 av denne serien får du fem oppskrifter på gryteretter og supper med kaffe.

En skål med gresskarsuppe står på et bord sammen med epler og et halvt gresskar. Gresskarsuppe er perfekt en kjølig høstkveld. Men har du noen gang laget det med kaffe? Foto: Colourbox.com

Cappuccino, kaffe latte, macchiato, kaffe moccha, iskaffe, dalgona … det finnes mange oppskrifter på både varme og kalde kaffedrikker, og også en rekke cocktail-oppskrifter med kaffe. I tillegg er kaffe en vanlig ingrediens i mange kaker og desserter, for eksempel tiramisu, kaffeiskrem, trøfler og sjokoladekake med kaffeglasur. Men kaffe er mer anvendelig enn som så.

Det finnes mange oppskrifter med kaffe, og drikken kan være med på å ta mange matretter til nye høyder. Ved å tilsette kaffe kan matretter få en ekstra dybde. Hva slags type man velger påvirker også hvordan smaken på den oppgraderte retten blir. Her får du 5 overraskende oppskrifter på gryteretter og supper som inneholder kaffe.

Middagsretter – gryter & supper

Kaffe i gryteretter og supper gir en ekstra dybde i både smak og aroma. Overraskende nok gir det en sødme til retten som balanserer de andre smakene. Kaffe kan tilsettes til en hvilken som helst suppe eller gryterett, men her har vi samlet noen oppskrifter hvor kaffe passer ekstra godt.

Chili con carne

Det er lite som slår en gryte med chili con carne en kjølig høstkveld! Dette er også en gryterett som blir bedre jo lenger den står og koker. Her kan du også gå for varianten uten kjøtt, bedre kjent som chili sin carne. Kaffe er med på å gi en nydelig bitterhet og farge til gryteretten.

En annen – kanskje litt spesiell – ingrediens man også kan legge til i chiligryten, er mørk sjokolade. Det gir nemlig en ekstra god dybde til gryten. Også mandarin og appelsin er godt, ettersom det gjør gryteretten litt friskere.

Her kan du velge din favorittoppskrift på chili con/sin carne, eventuelt kan du teste ut oppskriften til nrk.no.

Pasta med kremet kaffesaus

Hovedingrediensene i pasta med kremet saus er kremost, fløte og parmesan. Det er også disse tre ingrediensene som gjør at det smaker så utrolig godt. Men visste du at du kan gjøre sausen enda bedre ved å ha i en espressoshot? Dette er en svært enkel og rask oppskrift – alt du trenger er pasta, kremost, parmesan, espresso, melk og krydder, eventuelt også pistasjnøtter dersom du ønsker ekstra krønsj.

Vi kan også anbefale denne varianten av kjøttboller og pasta, som har kremet kaffesaus i stedet for tomatsaus. Oppskriften er rask og enkel, og passer like godt til hverdags som til fest.

Kyllingkarri med kaffe

Karri … og kaffe? Ja, hvorfor ikke! Denne oppskriften på kyllingkarri med kaffe har en god blanding av bitterhet, sødme og krydder. Retten kan også gjøres vegetarisk ved å bytte ut kylling med tofu. Den serveres med basmatiris – og smaker like godt dagen etter den ble laget. Hele oppskriften finner du på cookawesome.com.

Søtpotetsuppe

Søtpotetsuppe er en sikker vinner. Den er søt og krydret, og kan varieres – hva med å legge til vanlige poteter, gulrøtter eller epler? Den kan også gjøres litt spicy ved å legge til en god mengde chili og hvitløk. Ja, og selvfølgelig kaffe. Grønnsakene kan entes kokes, eller bakes i ovnen for ekstra smak. Du kan følge en hvilken som helst oppskrift på søtpotetsuppe og bare legge til kaffe, eventuelt kan du følge denne oppskriften fra reddit.

Biff stroganoff med kaffe

Biff stroganoff er den faste middagsretten i mine familieselskaper. Gryteretten er full av smak, og er enkel å lage i store mengder. I tillegg kan du variere tilbehøret. Du kan for eksempel ha kokte poteter, potetmos, pasta eller ris – og vips! så får du ulike retter. Men tydeligvis har jeg gått glipp av noe stort ved å ikke tilsette kaffe i gryteretten.

Du finner en oppskrift på biff stroganoff med kaffe på folgerscoffee.com. Men dersom du allerede har en favorittoppskrift på biff stroganoff, er det bare å benytte seg av den og legge til kaffe.

Dette er andre del av en serie på 9.

Relaterte artikler