43 overraskende oppskrifter med kaffe – del 3

I del 3 av denne serien får du fem oppskrifter på bakverk med kaffe.

En kanelbolle ligger på en skål ved siden av en kopp kaffe Bakverk med kaffe gir ekstra saftig bakst. Foto: Colourbox.com

Cappuccino, kaffe latte, macchiato, kaffe moccha, iskaffe, dalgona … det finnes mange oppskrifter på både varme og kalde kaffedrikker, og også en rekke cocktail-oppskrifter med kaffe. I tillegg er kaffe en vanlig ingrediens i mange kaker og desserter, for eksempel tiramisu, kaffeiskrem, trøfler og sjokoladekake med kaffeglasur. Men kaffe er mer anvendelig enn som så.

Det finnes mange oppskrifter med kaffe, og drikken kan være med på å ta mange matretter til nye høyder. Ved å tilsette kaffe kan matretter få en ekstra dybde. Hva slags type man velger påvirker også hvordan smaken på den oppgraderte retten blir. Her får du 5 overraskende oppskrifter som inneholder kaffe.

Bakverk

Å kombinere bakst med kaffe virker kanskje litt merkelig, men resultatet blir et ekstra saftig bakverk. I teorien kan du legge til kaffe i ethvert bakverk, men her får du fem forslag på oppskrifter du kan begynne med.

Hveteboller med kaffe

Vanlige hveteboller er svært anvendelig, og kan spises som de er eller med pålegg. Nystekte boller med smør og brunost er for eksempel helt nydelig. Og vet du hva som gjør bollene enda bedre? Dersom du legger til en espressoshot i bolledeigen. Her kan du bruke den bolleoppskriften du selv liker best, og bare erstatte noe av væsken med en shot med espresso. Eventuelt kan du blande ut pulverkaffe i væsken – resultatet vil uansett bli gode, luftige boller med smak av kaffe.

Kanelboller med kaffe og fløte

På flere kaffebarer kan man kjøpe kaffe latte med smak av kanelboller. Så hvorfor ikke lage kanelboller med smak av kaffe latte? Denne oppskriften har kaffe i både bolledeigen, kanelfyllet og glasuren. Du kan også bruke den oppskriften du vanligvis bruker når du lager kanelboller, og bare legge til kaffe.

Brød med kaffe

Brød er en norsk favoritt, og mange nordmenn tyr til brødskiva når det kommer til både frokost, lunsj og kveldsmat. Dersom du går lei av å spise det samme brødet til hvert eneste måltid, kan vi anbefale å teste ut denne brødoppskriften. Brødet blir av en litt søtere variant, med honning, sjokolade og kaffe – så kanskje den passer som en «dessertbrødskive»? Vi kan også anbefale å pensle brødet med sterk kaffe før du setter det i stekeovnen, ettersom dette gir en ekstra sprø, god skorpe. Du kan også drysse over litt flaksalt for ekstra god smak.

Scones med kaffe, bacon og dadler

Scones er et fast innslag i blant annet «afternoon tea», og det kan derfor virke litt merkelig å kombinere scones med kaffe. Men denne kombinasjonen fungerer faktisk utrolig godt. Oppskriften til theflavorbender.com har også bacon og dadler i deigen, noe som gjør at bakverket får en nydelig kombinasjon av søtt og salt.

Noe som er viktig å huske på når man lager scones, er at smøret og deigen må holdes kaldt hele veien – dersom deigen blir for varm, slutter den å samarbeide. Et annet tips er også å fryse sconesene før de stekes, slik at man får en sjokkeffekt når de kommer inn i den varme ovnen. Da vil nemlig sconesene heve rett oppover, noe som gjør at man kan dra den fra hverandre når den er ferdigstekt.

Bananbrød med kaffe

Brune bananer er utrolig kjipt, og det skal så lite til før de modne bananene går over til å bli brune. Men dersom du ikke rakk å spise opp bananene før de ble overmodne, behøver du likevel ikke å kaste dem – du kan bruke dem til baking! Brune bananer er nemlig søtere enn gule bananer, og du kan derfor redusere mengden sukker som brukes i baksten. For eksempel kan du teste ut Coop.no sin oppskrift på bananbrød med sjokolade og kaffe. Men ikke la deg lure – for selv om det heter «bananbrød», er det ikke egentlig snakk om brød i det hele tatt, men kake. Men det er vel ikke et stort problem?

Dette er tredje del av en serie på 9.

Relaterte artikler