I del 6 av denne serien får du oppskriftene på fem ulike vegetarretter tilberedt med kaffe.
Har du testet ut black bean taco tilberedt med espresso? Foto: Colourbox.comDet finnes mange oppskrifter med kaffe, og drikken kan være med på å ta mange matretter til nye høyder. Ved å tilsette kaffe kan matretter få en ekstra dybde. Hva slags type man velger påvirker også hvordan smaken på den oppgraderte retten blir. Her får du 5 overraskende oppskrifter som inneholder kaffe.
Vi har tidligere skrevet om hvor godt kaffe passer til rødt kjøtt, men sannheten er at retten ikke behøver å inneholde kjøtt for at kaffe skal kunne ta middagen til nye høyder. Kaffe kan nemlig tilføre både kompleksitet og nyanse til vegetarretter. Vi har derfor samlet sammen fem vegetariske oppskrifter hvor kaffe er en av hovedkomponentene.
Å lage risotto med espresso er kanskje ikke det vanligste, men det gir en ekstra dybde til matretten. I denne oppskriften er kaffe inkorporert flere steder i oppskriften. For det første skal kaffebønner kokes i risottoen, slik at de gir fra seg kaffesmak. Disse kaffebønnene skal deretter fjernes. For det andre skal ferdigbrygget espresso kokes i omtrent fem minutter slik at den reduseres til omtrent to spiseskjeer, og skal deretter helles over risottoen rett før servering. For det tredje skal hakkede kaffebønner være garnityr på tallerkenen. Resultatet blir en risotto med mild og variert smak av kaffe. I oppskriften står det at man skal bruke kyllingbuljong, men det smaker like godt å bytte ut med grønnsaksbuljong for en vegetarisk rett.
Hvem elsker vel ikke taco? Denne oppskriften fra realfood.tesco.com er en vegansk vri på taco med deilig chilisaus med kaffe og svarte bønner. Chilisausen reduseres til den blir tykk, og serveres i hvetetortillas med koriander, ost og syltet rødløk.
Oppskriften på quinoa- og kaffechili fra jerryjamesstone.com lover at du kommer til å både gråte mens du lager maten og svette når du spiser den. Akkurat sånn det bør være med en chiligryte! Oppskriften består av en rekke ulike chilityper, litt kakaopulver og selvfølgelig malt kaffe. God chili skal være nyansert, og det er derfor det smaker så godt med både kakaopulver og kaffe i gryteretten. Og hemmeligheten? Chili er alltid bedre dagen etter, for da har smakene fått tid til å komme ordentlig frem.
Bønner er en flott måte å få i seg proteiner, og denne oppskriften sørger for at bønnene får svært mye og god smak. Oppskriften fra vanillaandbean.com gir fremgangsmåte for både tørkede og hermetiserte bønner, så her kan du bruke det du har tilgjengelig. Bønnene kan enten spises som tilbehør eller hovedrett, og passer spesielt godt med denne hjemmelagde BBQ-sausen.
Denne pastaretten har sopp og kaffe i fokus. Sopp er et godt alternativ til kjøtt, og kaffen passer svært godt til soppsmaken. Sausen er kremet med smak av hvitløk, kaffe og spisskummen. Pastaretten er rask og enkel å lage, og passer like godt til hverdags som til fest. Oppskriften finner du på folgerscoffee.com.
Dette er sjette del av en serie på 9.
Det er ingen grunn til å drikke den samme, kjedelige kaffen hver dag!
Vinneren av årets «Bartenders & Baristas Challenge» ble Annarose Krone med drinken Deja Brew.
Kaffe-éclair er en favoritt for mange. Her snakker vi en fransk fristelse!
Er du klar for å prøve kaffe i marinade?