43 overraskende oppskrifter med kaffe – del 6

I del 6 av denne serien får du oppskriftene på fem ulike vegetarretter tilberedt med kaffe.

Flere tallerkener med mat står på et bord. Har du testet ut black bean taco tilberedt med espresso? Foto: Colourbox.com

Cappuccino, kaffe latte, macchiato, kaffe moccha, iskaffe, dalgona … det finnes mange oppskrifter på både varme og kalde kaffedrikker, og også en rekke cocktail-oppskrifter med kaffe. I tillegg er kaffe en vanlig ingrediens i mange kaker og desserter, for eksempel tiramisu, kaffeiskrem, trøfler og sjokoladekake med kaffeglasur. Men kaffe er mer anvendelig enn som så.

Det finnes mange oppskrifter med kaffe, og drikken kan være med på å ta mange matretter til nye høyder. Ved å tilsette kaffe kan matretter få en ekstra dybde. Hva slags type man velger påvirker også hvordan smaken på den oppgraderte retten blir. Her får du 5 overraskende oppskrifter som inneholder kaffe.

Vegetariske middagsretter

Vi har tidligere skrevet om hvor godt kaffe passer til rødt kjøtt, men sannheten er at retten ikke behøver å inneholde kjøtt for at kaffe skal kunne ta middagen til nye høyder. Kaffe kan nemlig tilføre både kompleksitet og nyanse til vegetarretter. Vi har derfor samlet sammen fem vegetariske oppskrifter hvor kaffe er en av hovedkomponentene.

Risotto med kapers og espresso

Å lage risotto med espresso er kanskje ikke det vanligste, men det gir en ekstra dybde til matretten. I denne oppskriften er kaffe inkorporert flere steder i oppskriften. For det første skal kaffebønner kokes i risottoen, slik at de gir fra seg kaffesmak. Disse kaffebønnene skal deretter fjernes. For det andre skal ferdigbrygget espresso kokes i omtrent fem minutter slik at den reduseres til omtrent to spiseskjeer, og skal deretter helles over risottoen rett før servering. For det tredje skal hakkede kaffebønner være garnityr på tallerkenen. Resultatet blir en risotto med mild og variert smak av kaffe. I oppskriften står det at man skal bruke kyllingbuljong, men det smaker like godt å bytte ut med grønnsaksbuljong for en vegetarisk rett.

Espresso black bean taco

Hvem elsker vel ikke taco? Denne oppskriften fra realfood.tesco.com er en vegansk vri på taco med deilig chilisaus med kaffe og svarte bønner. Chilisausen reduseres til den blir tykk, og serveres i hvetetortillas med koriander, ost og syltet rødløk.

Quinoa- og kaffechili

Oppskriften på quinoa- og kaffechili fra jerryjamesstone.com lover at du kommer til å både gråte mens du lager maten og svette når du spiser den. Akkurat sånn det bør være med en chiligryte! Oppskriften består av en rekke ulike chilityper, litt kakaopulver og selvfølgelig malt kaffe. God chili skal være nyansert, og det er derfor det smaker så godt med både kakaopulver og kaffe i gryteretten. Og hemmeligheten? Chili er alltid bedre dagen etter, for da har smakene fått tid til å komme ordentlig frem.

BBQ baked beans

Bønner er en flott måte å få i seg proteiner, og denne oppskriften sørger for at bønnene får svært mye og god smak. Oppskriften fra vanillaandbean.com gir fremgangsmåte for både tørkede og hermetiserte bønner, så her kan du bruke det du har tilgjengelig. Bønnene kan enten spises som tilbehør eller hovedrett, og passer spesielt godt med denne hjemmelagde BBQ-sausen.

Pasta alfredo med sopp og kaffe

Denne pastaretten har sopp og kaffe i fokus. Sopp er et godt alternativ til kjøtt, og kaffen passer svært godt til soppsmaken. Sausen er kremet med smak av hvitløk, kaffe og spisskummen. Pastaretten er rask og enkel å lage, og passer like godt til hverdags som til fest. Oppskriften finner du på folgerscoffee.com.

Dette er sjette del av en serie på 9.

Relaterte artikler