43 overraskende oppskrifter med kaffe – del 7

I del 7 av denne serien får du fem oppskrifter på ulike sauser og marinader.

En rekke ulike sauser og marinader står på et bord Kaffe gjør en god BBQ-saus enda bedre. Foto: Colourbox.com

Cappuccino, kaffe latte, macchiato, kaffe moccha, iskaffe, dalgona … det finnes mange oppskrifter på både varme og kalde kaffedrikker, og også en rekke cocktail-oppskrifter med kaffe. I tillegg er kaffe en vanlig ingrediens i mange kaker og desserter, for eksempel tiramisu, kaffeiskrem, trøfler og sjokoladekake med kaffeglasur. Men kaffe er mer anvendelig enn som så.

Det finnes mange oppskrifter med kaffe, og drikken kan være med på å ta mange matretter til nye høyder. Ved å tilsette kaffe kan matretter få en ekstra dybde. Hva slags type man velger påvirker også hvordan smaken på den oppgraderte retten blir. Her får du 5 overraskende oppskrifter som inneholder kaffe.

Sauser og marinader

Kaffe kombinert med blant annet chili, kanel, brunt sukker, hvitløk og/eller pepper gir en svært god smaksopplevelse. Dette gjelder uavhengig av hva slags type kjøtt matretten består av, eller om det er en vegetarisk rett. Derfor passer kaffe utrolig godt i sauser og marinader.

Kaffevinaigrette

Kaffe virker kanskje ikke som et åpenbart smaksvalg til salater, men den litt overraskende smaken kan faktisk gjøre vinaigretter enda bedre. Ekstra godt blir det dersom man har grillede grønnsaker i salaten, fordi bitterheten til kaffen komplementerer sødmen til grønnsakene. Det finnes flere oppskrifter på kaffevinaigretter, men oppskriften til for eksempel ricardocuisine.com er både enkel og rask.

Kjøttmarinade

Kjøttmarinaden fra snappygourmet.com inneholder kaffe, melasse (eventuelt mørk sirup eller brunt sukker), balsamicoeddik, dijonsennep og hvitløk, samt timian, salt og pepper – enkelt og greit. Marinaden holder seg fint i kjøleskapet, og kan derfor lages et par dager i forveien. Man kan også koke marinaden slik at den reduseres noe, og deretter bruke den som saus.

Fiskemarinade

Mange vet allerede at den bitre og nøtteaktige smaken til kaffe passer ypperlig til rødt kjøtt, men det færre som er klar over at kaffe også passer svært godt til sjømat. Dersom du skal lage marinade eller dry rub til fisk og annen sjømat, kan du altså fint bruke kaffe sammen med de andre krydderne. Denne fiskemarinaden skiller seg imidlertid noe ut fra andre oppskrifter, ettersom man ikke skal bruke vanlig kaffe, men kaffelikør. Nam!

Kaffesaus

God saus kan ta en matrett til nye høyder. Og dersom du lager en saus med kaffe, er det stor sannsynlighet for at gjestene dine kommer til å forsyne seg både én og to ganger ekstra. Det finnes mange oppskrifter på kaffesauser, men du kan for eksempel teste ut oppskriften til NRK.no eller saveur.com.

BBQ-saus med kaffe

BBQ og kaffe går hand i hånd. Kaffe har en bitter, røkt smak, og ved å putte kaffe i BBQ-sausen får man en ekstra dybde som passer spesielt godt til grillmat. Dette er fordi kaffen komplementerer de sterke smakene til kjøttet. Prøv deg gjerne frem med ulike typer kaffe for å finne den du liker best. Mens lysbrent kaffe vil gi en mildere kaffesmak i sausen, vil mørkbrent gi en kraftigere smak av kaffe. Det finnes mange ulike BBQ-sauser, men oppskriften til heygrillhey.com er et godt sted å begynne.

Dette er syvende del av en serie på 9.

Relaterte artikler