Risotto med øl og kaffe

En italiensk klassiker på sitt beste!

Denne risottoen kommer til å bli en umiddelbar favoritt! Foto: Colourbox.com

Risotto er en populær italiensk risrett. Tradisjonelt skal risotto serveres før hovedretten, slik man i Italia gjerne serverer pasta eller suppe, og det regnes derfor ikke som et fullverdig måltid. I Norge er det imidlertid vanlig å bruke risottoen som tilbehør i en hovedrett, ofte servert ved siden av kjøtt og grønnsaker.

Denne oppskriften tar risottoen du kjenner til nye høyder. Den inneholder nemlig parmesankrem, redusert øl og finmalt kaffe. Oppskriften krever litt forberedelser, men vi kan love at det er verdt innsatsen!

Oppskrift på risotto med øl og kaffe

I denne risottooppskriften skal man finmale kaffebønner og strø det over den ferdige retten. Dersom du ønsker mer kaffesmak, kan du erstatte noe av buljongen i risottoen med kaffe. Det er også mulig å redusere kaffe på samme måte som man reduserer ølet. Her er det altså mange muligheter.

Ingredienser

 • 1 liter lager
 • 100 gram + 15 gram Grana Padano (parmesan)
 • 2,5 dl kremfløte
 • 300 gram Carnaroli (risottoris)
 • 3 liter grønnsaksbuljong
 • 25 gram smør
 • Finmalt kaffe
 • Havsalt
 • Pepper

Fremgangsmåte

 1. Begynn med å redusere ølet. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien. Hell ølet i en stor kjele, og kok opp over høy varme. Reduser varmen og la ølet småkoke i ca. 45 minutter, eller til det får konsistensen til karamellsaus. Fjern det reduserte ølet fra varmen og la det avkjøles. Oppbevares i kjøleskapet i en lufttett beholder.

 2. Tilbered parmesankremen. Riv 100 gram Grana Padano. Hell fløte i en kjele og varm opp over medium varme til den når 70ºC. Bruk gjerne et termometer.

 3. Tilsett parmesanen, og pisk kremen til du får en jevn blanding. Parmesankremen skal nå holde en temperatur på 40ºC. Blir temperaturen for høy, kan den nemlig skille seg. Dersom kremen blir klumpete, kan du helle den gjennom en sil, før du igjen lar den småkoke på 40ºC.

 4. Lag risottoen. Hell risottorisen i en stor kjele, og stek risen forsiktig over medium varme i 2–3 minutter. Pass på at du rører kontinuerlig – risen skal bli blank, men ikke brenne seg. Tilsett litt salt og pepper.

 5. Sett opp varmen, og tilsett litt og litt buljong. Rør kontinuerlig til all væsken er absorbert. Dersom du tilsetter for mye buljong av gangen, vil ikke risen klare å absorbere all væsken, så her er det viktig å være tålmodig. Fortsett til du har tilsatt all buljongen, og la deretter risottoen småkoke i 15–20 minutter. La gjerne risottoen være al dente.

 6. Når risottoen er ferdig, trekk den fra varmen og tilsett kaldt smør og 15 gram Grana Padano. Bland det raskt sammen.

 7. Server risottoen med parmesankrem, redusert øl og nykvernede kaffebønner, gjerne sammen med kjøtt og en frisk salat.

Kilder: edition.cnn.com, wikipedia.org

Relaterte artikler