Kjøtt med øl- og kaffesaus

At vi bruker kaffe til det meste, er ikke nytt, men for mange sitter det fremdeles langt inne å bruke kaffe i sauser.

Kjøtt med øl- og kaffesaus som koker i en gryte. Kaffe kan også være en utmerket ingrediens i saus. Foto: Colourbox.com

Er du klar for å koke kjøttet i øl-  og kaffe? Her får du oppskriften på kjøtt med øl- og kaffesaus.

Selv om du kanskje er litt skeptisk til å koke kjøtt i øl og kaffe, anbefaler vi å gi det en sjanse! Vi gir deg her en oppskrift på langtidskokt/-stekt – altså braisert – kjøtt med øl- og kaffesaus. I tillegg får du en oppskrift på en smakfull og enkel grønnsaksrett som passer til sausen.

Avslutt gjerne måltidet med dessert. Et godt forslag finner du nedenfor. Siden kjøttet trenger sin tid i ovnen, har du tid til å lage desserten underveis.

Oppskrift – kjøtt med øl- og kaffesaus

Ingredienser

  • 1 kg kjøtt
    Du kan bruke hvilken stykningsdel du vil, men bruk gjerne kjaker, for det er veldig godt. Bruker du stykningsdeler som i utgangspunktet ikke er så møre, gir du det bare litt lenger tid i ovnen.
  • 0,75 liter øl
  • 1 liter eplejuice eller eplesider
  • 2 dl olivenolje
  • 1,5 dl espresso
  • Salt og pepper, ca. 1 ts av hver

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 140 grader.
  2. Bland alt det flytende i en jerngryte eller stor ildfast form med lokk.
  3. Gni kjøttet inn med salt og pepper.
  4. Legg kjøttet i gryten/formen og plasser den i ovnen.
  5. La det hele simre i 3–4 timer.

Grønnsaker til kjøttet

Om du vil ha en svært delikat grønsaksrett til, så er denne enkel, og alt lages i én gryte.

Ingredienser

  • 750 g poteter
  • 500 g pastinakk
  • 500 g fersk renset rosenkål
  • 500 g gulrot
  • 2 løk
  • 1 dl olivenolje
  • 4 ss tørket estragon
  • Flaksalt og pepper, ca. 1 ts av hver

Fremgangsmåte

  1. Skrell og rens alle grønnsakene.
  2. Kutt dem i terninger på omtrent  2×3 cm.
  3. Ha olje i kjelen og tilsett grønnsaker, salt og pepper.
  4. La alt stå på svak varme i ca. 40 minutter.

Du skal ikke røre i grønnsakene, men heller riste på kjelen titt og ofte. Dersom du ikke kan la være å røre, er det best å vende grønnsakene forsiktig med en slikkepott.

Kaffe og dessert

Dette er en herlig middag, som du gjerne kan lage når du har god tid. Siden retten trenger sin tid i ovnen, har du også muligheten til å lage en fristende dessert med kaffe. Da binder du måltidet fint sammen. Personlig er anbefalingen iskake – den trenger ingen steketid, og is er aldri feil!

Relaterte artikler