Slik lager du chili con kaffe!

Denne gryteretten er perfekt når det er kjølig ute.

En bolle med chili con kaffe står på en asjett med nachos og guacamole Chili con kaffe er godt til både hverdags og fest! Foto: Tellus Works

Chili con kaffe er en vri på den klassiske chili con carne. Og den lages selvfølgelig med kaffe!

Det er lite som slår en gryte med deilig chili con kaffe når det er kjølig ute. Dette er også en gryterett som blir bedre jo lenger den står og koker, så denne kan gjerne gjøres klar mange timer i forveien!

Oppskrift på chili con kaffe

Denne oppskriften inneholder kjøttdeig, men dersom du ønsker en vegetarisk variant, kan du bytte ut kjøttet med ekstra bønner. Og dersom du ønsker en ekstra spicy variant, kan du også tilsette Tabasco, Sriracha, Sambal Oelek eller annen chilipaste!

En bolle med chili con kaffe står på en asjett med nachos og guacamole

Bruk så lite eller mye chili du ønsker, avhengig av hvor sterk du ønsker at retten skal være! Foto: Tellus Works

Ingredienser

  • 2 gule løk, hakket
  • 1 pakke kjøttdeig
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 chilipepper, finhakket
  • 3 ts spisskummen
  • 2 ts cayennepepper
  • Chilipulver etter ønske
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 1 ss tomatpuré
  • 3 ss sukker
  • Litt limesaft
  • 3 kopper sterk kaffe – for eksempel Evergood Dark Roast
  • 1 boks kidneybønner
  • 1 grønn paprika, hakket
  • 1 rød paprika, hakket
 
En bolle med chili con kaffe står på en asjett med nachos og guacamole

Chili con kaffe blir bedre jo lenger den står og koker. Foto: Tellus Works

Fremgangsmåte

  1. Ha olje i en stor kjele. Fres opp løk og kjøttdeig på medium varme til løken er blank.
  2. Skru opp temperaturen og ha i chili, hvitløk og krydder. La det steke i ett minutt før du tar kjelen av varmen.
  3. Tilsett tomatpuré, hakkede tomater, sukker og limesaft. Tilsett deretter kaffe.
  4. Gi det hele et raskt oppkok før du senker temperaturen og lar det småkoke under lokk. La gryten putre i minst én time, men gjerne mer. Jo lenger tomatene får stå, jo rundere og søtere blir smaken. Dersom du får for mye væske, kan du ta av lokket underveis.
  5. Smak til med salt og pepper mot slutten av koketiden.
  6. Skyll kidneybønnene og ha oppi gryten sammen med hakket paprika.
  7. Gi det hele fem minutter på høy temperatur, før du tar gryten av platen.
  8. La det hvile i 10 minutter før du serverer maten.
  9. Server gjerne med kokt ris, tortillachips, rømme, guacamole og noen limebåter.

Relaterte artikler