43 overraskende oppskrifter med kaffe – del 5

Del 5 av denne serien gir deg seks oppskrifter på snacks og småretter laget med kaffe.

En tallerken med asparges, bacon, egg og tomat står på et bord. Bacon med kaffeglasur passer perfekt til for eksempel egg og asparges. Foto: Colourbox.com

Cappuccino, kaffe latte, macchiato, kaffe moccha, iskaffe, dalgona … det finnes mange oppskrifter på både varme og kalde kaffedrikker, og også en rekke cocktail-oppskrifter med kaffe. I tillegg er kaffe en vanlig ingrediens i mange kaker og desserter, for eksempel tiramisu, kaffeiskrem, trøfler og sjokoladekake med kaffeglasur. Men kaffe er mer anvendelig enn som så.

Det finnes mange oppskrifter med kaffe, og drikken kan være med på å ta mange matretter til nye høyder. Ved å tilsette kaffe kan matretter få en ekstra dybde. Hva slags type man velger påvirker også hvordan smaken på den oppgraderte retten blir. Her får du 6 overraskende oppskrifter som inneholder kaffe.

Snacks og småretter

Kaffe kan brukes til så mangt, men ikke bare fullverdige måltider. Det kan også brukes som en ingrediens i snacks og småretter. Dersom du lurer på om en smårett vil smake godt med kaffe i, er svaret antageligvis ja. Dersom du ikke helt vet hvor du skal begynne, kan du teste ut en av disse oppskriftene.

Kaffesmør

Personlig har jeg aldri sett poenget med å lage hjemmelaget smør. Hvorfor bruke tid på å gjøre det når det er så mange varianter på butikken allerede? Denne oppskriften gir meg imidlertid en god grunn til å lage hjemmelaget smør – med kaffe. Kaffesmøret passer spesielt godt til frokostbakverk som scones og croissants.

Bacon med kaffesirup

Det finnes noen kombinasjoner man bare ikke kan gå lei av, og søtt og salt er en av de kombinasjonene. Dette er grunnen til at bacon passer så godt til søte matvarer som sjokolade og sirup. Men vet du hva som gjør denne kombinasjonen enda bedre? Kaffe.

For denne oppskriften er det best med litt tykke skiver bacon. Det er ikke nødvendig med fersk espresso, så selv om kaffen ikke ville vært god å drikke, kan du fint bruke den til denne oppskriften. Alt du trenger for å lage kaffeglasuren, er espresso, sirup og brunt sukker. Baconet kan spises sammen med egg, på brødskiven, på vafler, på pannekaker – eller alene. Hele oppskriften finner du på theworktop.com.

Kaffejerky

Denne oppskriften kombinerer flere uventede smaker: kaffe, cola, anis, soyasaus, limejuice, sambal oelek og asiatisk fiskesaus. Man lager en marinade ut av disse ingrediensene, og lar tynne biffstriper ligge i marinaden i kjøleskapet over natten. Deretter steker man kjøttet i oven i 4 timer, til det har blitt tørt og seigt, slik som jerky skal være. Hele oppskriften finner du på foodandwine.com.

Brie med syltetøy av bacon, plomme og kaffe

Skal du servere forrett, og har lyst til å imponere og overraske gjestene dine? Da trenger du ikke lete etter oppskrift lenger, for vi har funnet den for deg. Denne forretten fra tasteofhome.com kombinerer mild brie med sursøtt baconsyltetøy med plomme, kaffe og et hint av chili. Du kan enten servere osten og syltetøyet på baguette skåret i tynne skiver, eller på salte kjeks.

Kompott med kaffe og fiken

Denne kompotten kombinerer sødme fra honning og fiken med bitterhet fra kaffe og appelsinskall, sammen med kanel, kardemomme, nellik og muskat. Den er derfor helt perfekt å bruke som topping til gresk yoghurt. Oppskriften finner du på foodtasticmom.com.

Baconsyltetøy med kaffe

Den hemmelige ingrediensen i dette syltetøyet er – du gjettet riktig – kaffe. Resultatet blir en kombinasjon av søtt og salt med et hint av bitterhet. Syltetøyet passer perfekt til blant annet panini eller sandwich med ost. Oppskriften finnes på theperfectpantry.com.

Dette er femte del av en serie på 9.

Relaterte artikler