43 overraskende oppskrifter med kaffe – del 4

I del 4 av denne serien får du fire middagsoppskrifter med kjøtt og kaffe.

En burrito ligger på en tallerken ved siden av pulled pork. Hva med å lage burrito med pulled pork som er tilberedt med kaffe? Foto: Colourbox.com

Cappuccino, kaffe latte, macchiato, kaffe moccha, iskaffe, dalgona … det finnes mange oppskrifter på både varme og kalde kaffedrikker, og også en rekke cocktail-oppskrifter med kaffe. I tillegg er kaffe en vanlig ingrediens i mange kaker og desserter, for eksempel tiramisu, kaffeiskrem, trøfler og sjokoladekake med kaffeglasur. Men kaffe er mer anvendelig enn som så.

Det finnes mange oppskrifter med kaffe, og drikken kan være med på å ta mange matretter til nye høyder. Ved å tilsette kaffe kan matretter få en ekstra dybde. Hva slags type man velger påvirker også hvordan smaken på den oppgraderte retten blir. Her får du 4 overraskende oppskrifter som inneholder kaffe.

Middagsretter – kjøttretter

Kombinasjonen kaffe og kjøtt, og spesielt da rødt kjøtt, er en utrolig god kombo. Kaffe kan være med på å gjøre kjøttet mørere, og bitterheten i kaffen balanserer ut de andre smakene i kjøttet. Kaffe kan gi et litt røkt preg til kjøttretten, og passer ypperlig i kombinasjon med blant annet chili, hvitløk og pepper. Derfor er det ikke noe nytt å tilsette kaffe i kjøttretter. Dersom du ennå ikke har testet det ut, kan du for eksempel prøve noen av disse oppskriftene.

Kalkun med brunt sukker og kaffe

Dersom man ikke tilbereder kalkun på riktig måte, kan det fort bli tørt og kjedelig. Det gjelder derfor å tilberede fuglen på riktig måte. For eksempel kan man følge oppskriften til foodandwine.com, hvor man braiserer kalkunen i kaffe, eplecidereddik og brunt sukker før den blir røkt. Dette gir kalkunen en svært kompleks smak, med en kombinasjon av bitterhet, sødme og urter. I tillegg blir kjøttet svært saftig.

«Dry rub» med krydder og kaffe

Flere og flere dropper marinaden, og benytter seg heller av en såkalt «dry rub» bestående av krydder. Krydderblandingen gnis inn i kjøttet før det grilles eller stekes, og trekker derfor inn i kjøttet og tar retten til nye høyder. Den gir også en karamellisert skorpe. Her kan man lage sin egen krydderblanding, og velge de krydderne man selv liker best. Vi anbefaler å også legge til kaffe i krydderblandingen. Du kan enten bruke pulverkaffe eller malt kaffe, avhengig av hva du foretrekker.

Eksempler på kryddere du kan bruke er flaksalt, pepper, røkt paprika, chili, fennikelfrø, hvitløkspulver, koriander, sennepsfrø, løkpulver, kumin, brunt sukker, kakaopulver og kajennepepper. Her er det faktisk bare fantasien som setter grenser, så prøv deg gjerne frem! Oppskriften til epicurious.com på en krydderblanding med kaffe, paprika og salt er imidlertid et godt sted å begynne.

Pulled pork med kaffe

Pulled pork er et utrolig saftig kjøtt med en eksplosjon av smaker. I denne oppskriften fra tasteofhome.com benytter de seg av en dry rub med kaffe, og lar deretter kjøttet koke i en kombinasjon av kyllingkraft og kaffe i opptil 10 timer sammen med grønnsaker og kryddere. Resultatet blir en upåklagelig kombinasjon av gode smaker og saftig kjøtt.

Taco med kaffe

CoffeeAM har lansert en kaffe med smak av taco. Så hvorfor ikke lage taco med smak av kaffe? Her kan du enten bruke en dry rub med kaffe og langtidskoke biff, kylling eller annet kjøtt i kaffe, slik som oppskriften ovenfor, eller du kan lage taco på vanlig måte og bytte ut noe av vannet i kjøttdeigen med kaffe.

Dette er fjerde del av en serie på 9.

Relaterte artikler