Deilige boller med kaffe- og sjokoladefyll
Her er en litt luksuriøs bolleoppskrift hvor kaffe er en viktig del av fyllet.
Hvis du vil løfte bollene ytterligere et hakk, kan du dekorere dem med perlesukker. Foto: Colourbox.com
Få ting kan konkurrere med kombinasjonen ferske boller og nytraktet kaffe. Det eneste som kanskje kan vinne, må være boller med kaffe.
Familiens yngste er nok ikke helt enige i det, men dersom du bytter ut kaffen med kakao, vil det bli få protester. Vi presenterer: Boller med kaffe- og sjokoladefyll.
Oppskrift på boller med kaffe- og sjokoladefyll
Ingredienser – bolledeig
- 3 dl lunken melk
- 50 gram gjær, eller en pose tørrgjær
- 550 gram hvetemel
- 70 gram sukker
- 2 egg
- 80 gram smør (Om du bruker margarin, må du tilsette 1 ts salt)
- Frø av ½ stang vanilje
Ingredienser – fyll
- 200 gram 70 % sjokolade
- 1 dl fløte
- Et knivsodd chilipulver
- 1 shot espresso
Vil du lage en mer barnevennlig variant av fyllet, holder det med:
- 150 gram mørk sjokolade
- 1 dl fløte
Ingredienser – pynt
Fremgangsmåte – boller
- Oppløs gjæren i den lunkne melken.
- Tilsett mel, sukker og egg.
- Elt blandingen godt sammen.
- Tilsett smeltet fingervarmt smør.
- La deigen stå under et fuktig klede på et varmt sted mens du lager skokoladefyllet.
Fremgangsmåte – fyll
- Smelt sjokoladen i vannbad.
- Tilsett kremfløten.
- Rør chili ut i espressoen.
- Rør kraftig et par minutter og la det hvile.
Slik fyller du bollene med fyll
- Når deigen har hevet til dobbel størrelse, deler du den i 10–12 like store emner.
- Kjevle dem så ut til ruter og fordel sjokoladefyllet.
- «Lukk» bollene godt igjen så skjøtene ikke sees.
- Legg så hver bolle i en smurt alluminiumsform, med skjøten ned. Om du ikke ønsker å smøre formen, kan du sette en stor muffinsform i hver alluminiumsform.
- La bollene heve til dobbel størrelse.
- Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i om lag 12 minutter, til de er pent gylne.
- Avkjøl bollene på rist.
Slik dekorerer du bollene
- Smelt ca. 80 gram smør, og ha smøret i en liten skål.
- Hell så perlesukker i en annen skål.
- Nå dypper du de avkjølte bollene først i smør, så i sukker. Det er viktig at bollene er avkjølt, så smøret ikke renner av.
Nå er det bare å servere herlighetene, helst med en god kopp kaffe til!