Klippekrans med kaffe
Deilig kringle med smak av kaffe og kakao!
Dette er en variant av klassisk kringle, med smak av kaffe. Foto: Tellus Works
Det er lite som smaker like godt som rykende ferskt bakverk. Vi anbefaler derfor på det varmeste å lage klippekrans med kaffe!
Vår oppskrift på klippekrans med kaffe minner om vanlig klippekrans, eller kringle, med unntak av at fyllet inneholder kaffe og kakao i stedet for kanel. Dersom du har en favorittoppskrift på kringle, kan du derfor bruke den – og bare endre oppskriften på fyllet. Enkelt og greit!
Oppskrift på klippekrans med kaffe
Noe av det beste med denne klippekransen er at den kan oppbevares i fryseren. Putt den da i fryseren straks den har avkjølt seg, så holder den seg saftig og fersk. Ta den gjerne ut kvelden før du skal servere den, slik at den tiner natten over. Eventuelt kan den varmes opp i ovnen på svak varme.
Kan det bli stort bedre enn dette? Foto: Tellus Works
Ingredienser – deigen
- 1 kg hvetemel
- 25 gram gjær
- 150 gram sukker
- 2 ts kardemomme
- 2 ts kanel
- 1 ts salt
- 5 dl melk
- 1 egg (kan sløyfes)
- 200 gram smør
Ingredienser – fyllet
- 125 gram meierismør, romtemperert
- 130 gram brunt sukker
- 1 ss kakao
- 2 ss kaffe – gjerne Evergood Classic
Fremgangsmåte
Se video av fremgangsmåten på KaffeGeek sin Facebook-side.
- Ha hvetemel, sukker, kardemomme, kanel, gjær og salt i en bakebolle. Du kan gjerne holde tilbake noe av melet, og se an hvor klissete deigen blir. Dersom du skal tilsette mer mel, må dette imidlertid gjøres på starten av eltingen. Du kan alltids tilsette mer væske underveis.
- Varm melken til omtrent 22ºC, og hell over melblandingen. Tilsett egget og kjør blandingen i en kjøkkenmaskin på middels styrke i ca. 15 minutter.
- Tilsett smør i terninger og elt videre i 5–10 minutter. Kjør maskinen på full hastighet de siste minuttene. Deigen er ferdig eltet når du kan gjennomføre glutentesten. Dette gjør du ved å lage en liten deigkule med fuktige fingre. Dersom du kan dra deigen fra hverandre slik at du får en tynn hinne, er deigen ferdig. Hvis deigen revner og virker «kort», må du elte den videre.
- Når deigen er ferdig eltet, setter du den til heving under plast på et lunt sted. Den skal heve til dobbelt størrelse, omtrent én time.
- Mens du venter på at deigen skal heve ferdig, kan du piske sammen ingrediensene til fyllet.
- Når deigen er ferdighevet, strør du litt hvetemel utover kjøkkenbenken. Hvelv deretter deigen over på benken.
- Kjevl deigen til en stor firkant, og smør på fyllet. Rull sammen deigen til en lang pølse, og form den til en krans.
- Bruk en skarp saks og klipp skrå snitter i kransen. Brett hver «pigg» bakover, slik at du eksponerer innsiden av kransen. Piggene fordeles annenhver gang til venstre og høyre.
- Etterhev kransen i ca. 40 minutter.
- Pensle kransen med lettpisket egg, og stek på 175ºC i 30–40 minutter.
- Ta kransen ut av ovnen, og avkjøl på rist. Strø gjerne over melis eller melisglasur før servering, og server med en kopp nytraktet kaffe!