Crème brûlée med kaffe

En ny vri på en kjent klassiker!

To blå skåler med crème brûlée med kaffe står på et serveringsbrett Crème brûlée er en utrolig deilig dessert! Foto: Colourbox.com

Crème brûlée er en svært populær dessert, og det med god grunn. Den er fløyelsmyk med deilig smak av vanilje og karamell.

Hvis du vil lage en vri på den klassiske crème brûléen, kan vi anbefale denne oppskriften. Den inneholder nemlig kaffe, som er nydelig i kombinasjon med vaniljen!

Slik lager du crème brûlée

Noe av det fine med crème brûlée er at den kan lages god tid i forveien. Dette er altså den perfekte desserten å servere i et middagsselskap, når det gjerne blir litt hektisk rett før gjestene ankommer.

Ingredienser

 • 6 dl kremfløte
 • 1 vaniljestang
 • 2 ts espressopulver
 • 50 + 50 gram sukker
 • 6 store eggeplommer
 • 6 ss brunt sukker

Fremgangsmåte

 1. Hell fløten i en tykkbunnet kjele og tilsett espressopulveret og 50 gram sukker. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Putt både frøene og stangen i fløten.
 2. Kok opp blandingen over middels varme. Rør kontinuerlig, slik at det ikke brenner seg. Straks blandingen har kokt opp, trekker du kjelen av varmen og legger over et lokk. La det trekke i 10 minutter.
 3. Ha eggeplommene og 50 gram sukker i en bolle, og pisk det godt sammen til blandingen får en lys gul farge.
 4. Fjern vaniljestangen fra fløteblandingen, og hell fløten sakte oppi eggeblandingen mens du pisker på lav hastighet. Her er det viktig å ta seg god tid, slik at eggene ikke stivner i den varme fløten. Jo saktere du heller, jo bedre.
 5. Sil blandingen for å bli kvitt eventuelle klumper.
 6. Sett ildfaste porsjonsformer i en høy langpanne, og hell crème brûléen i formene. Hell deretter kokende vann i langpannen, slik at vannet står halvveis opp på formene. Pass på at du ikke får noe vann i crème brûléen – da vil den nemlig ikke stivne.
 7. Stek på nederste rille på 165ºC i 25–40 minutter. Crème brûléen er ferdig når den har stivnet i midten. Dersom du har et termometer, skal den ha en temperatur på 71ºC.
 8. Ta crème brûléen ut av ovnen, og la den avkjøles på benken i 1 time. Pakk deretter porsjonsformene inn i plast, og sett dem i kjøleskapet i minst 4 timer.
 9. Før servering strør du brunt sukker over crème brûléen. Dersom du har en gassbrenner, bruker du denne til å karamellisere sukkeret. Hvis ikke setter du crème brûléen under grillelementet i ovnen til sukkeret er karamellisert, 2–3 minutter. Pass på at det ikke brenner seg.
 10. Server mens karamellen fortsatt er varm!

Relaterte artikler