2 minutter

Luftig kaffemoussekake

Denne kaken er en lettspiselig liten godsak med masse smak.

En delvis oppskåret kaffemoussekake. Salte peanøtter er strødd over glasuren. Foto: Ida Gran-Jansen

Kaffe og sjokolade er en perfekt kombinasjon – ikke minst i denne oppskriften fra Ida Gran-Jansen.

Dette er en kaffemoussekake hvor det er brukt kaffe i både moussen og i glasuren.

En mørkbrent kaffetype gjør at kaffesmaken kommer tydelig, men subtilt frem. Gran-Jansen har brukt Evergood Dark Roast.

Se flere av Ida Gran-Jansens oppskrifter.

Oppskrift på kaffemoussekake

Til kakebunn trenger du

  • 2 stk egg
  • 100 g romtemperert smør
  • 50 g sukker
  • 75 g smeltet mørk sjokolade
  • 2 ss hvetemel

Til kaffemousse trenger du

  • 30 g kaffe, gjerne mørkrent (0,5 dl av denne skal brukes i glasuren)
  • 2 dl kokende vann
  • 150 g melkesjokolade
  • 75 g mørk kokesjokolade
  • 3 stk gelatinplater
  • 0,75 kaffe (den du har laget)
  • 0,75 dl melk
  • ½ ss sukker
  • 1 klype salt
  • 3 dl kremfløte

Til sjokoladeglasur trenger du

  • 0,5 dl kremfløte
  • 0,5 dl ferdiglaget kaffe
  • 75 g mørk kokesjokolade
  • 50 g hakkete salte peanøtter

Kakebunn – slik gjør du det

  1. Kle en 20 cm rund springform med bakepapir i bunn og langs sidene av formen. Sett formen til side.
  2. Forvarm ovnen til 180 grader.
  3. Smelt sjokoladen over vannbad, sett til side.
  4. Pisk sammen smør og sukker i 1 minutt før du pisker inn ett egg av gangen. 
  5. Rør inn smeltet sjokolade og hvetemel. 
  6. Hell røren i formen og stek kaken i 25 minutter.

Kaffemousse – slik gjør du det

  1. Lag kaffe av 30 g kaffe og 2 dl vann. Du skal bruke 0,75 dl av denne kaffen i moussen og 0,5 dl i glasuren.
  2. Finhakk sjokoladen og sett til side.
  3. Bløtlegg gelatinen i en stor skål med 1 liter kaldt vann. Gelatinen skal ligge i vannet i 10 minutter. 
  4. Varm opp kaffe (den du laget i sted), melk og sukker til kokepunktet i en kjele.
  5. Trekk kjelen av platen, klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme melken.
  6. Rør så inn den hakkede sjokoladen og flaksalt. Rør til sjokoladen har smeltet og du har en jevn blanding.
  7. Sett til side for å avkjøle til lunken.
  8. Pisk kremfløten til en myk krem.
  9. Bland sammen sjokladeblandingen og kremfløten. Du vil få en ganske rennende mousse.
  10. Hell moussen i kakeformen og sett formen i fryseren. La moussekaken stå i fryseren i 2–3 timer så moussen stivner, eller la den stå i kjøleskapet natten over.

Sjokoladeglasur – slik gjør du det

  1. Hakk sjokoladen og ha den over i en skål. 
  2. Varm opp kremfløte og kaffe til kokepunktet.
  3. Hell den varme kaffefløten over sjokoladen og la stå i 2 minutter.
  4. Rør så i glasuren til den blir jevn, blank og fin.
  5. Avkjøl til romtemperatur.

Sist, men ikke minst – slik gjør du det

  1. Ta kaken ut av fryseren eller kjøleskapet og fjern kakeformen.
  2. Sett kaken på et fat og hell glasuren over toppen.
  3. Strø over hakkete salte peanøtter. 
  4. Kaken oppbevares i kjøleskapet.

Nyt din kaffemoussekake, gjerne med en god kopp kaffe til!

Et kakestykke fra en kaffemoussekake.

Frister det ikke å la skjeen gli gjennom denne kaken? Foto: Ida Gran-Jansen

Oppskriften er lånt fra Ida Gran-Jansens blogg.