Lag pepperkaker med kaffe til jul!

Jul + pepperkaker + kaffe = sant.

Mange pepperkaker ligger på et bord, blant annet en julenisse, et juletre og mange snøflak Pepperkaker er for mange den viktigste av de syv slag! Foto: Colourbox.com

Både pepperkaker og kaffe hører jula til, så hvorfor ikke kombinere de to?

For mange nordmenn er det tradisjon å bake og pynte pepperkaker til jul. Dersom du har lyst på en litt annen vri i år, kan du teste ut denne oppskriften på pepperkaker – med kaffe! Kaffen gjør at pepperkakene blir ekstra søte og gode, uten at de får en utpreget kaffesmak. De passer perfekt for både små og store!

Oppskrift på pepperkaker med kaffe

Disse pepperkakene blir litt mykere enn vanlige pepperkaker, men de egner seg fortsatt godt til pynting. Oppbevar de ferdige pepperkakene i en lufttett kakeboks, eller putt dem i fryseren frem til de skal spises.

Ingredienser

  • 340 gram hvetemel
  • 115 gram usaltet smør, romtemperert
  • 100 gram sukker
  • 170 gram melasse (evt. mørk sirup)
  • 0,6 dl ferdig kaffe – vi anbefaler Evergood Classic
  • ½ ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • ¾ ts salt (sløyf hvis du bruker saltet smør)
  • 1 ts malt ingefær
  • ½ ts kanel
  • ¼ ts malt nellik
  • ¼ ts malt muskatnøtt
  • En klype finmalt pepper (valgfritt)
Pyntede pepperkaker ligger på en kjøkkenbenk, blant annet en julestrømpe, juletrær og snøflak

Pepperkaker er gøy for både voksne og barn! Foto: Colourbox.com

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og alt krydderet.
  2. Pisk smør og sukker hvitt i en stor bolle.
  3. Pisk inn melasse og kaffe i smørblandingen.
  4. Sikt gradvis inn melblandingen, og rør til alt er godt blandet. Deigen skal bli ganske myk.
  5. Del kakedeigen inn i tre like store deler og pakk dem inn i plastfolie. Avkjøl i minst 2 timer.
  6. Sett ovnen på 190ºC.
  7. Ta frem én av porsjonene med kakedeig av gangen, og la resten ligge i kjøleskapet så lenge. Elt deigen i litt mel på bordet, og kjevle den til den er ca. 6 mm tykk. Pass på å ha mel på bordet slik at kakedeigen ikke setter seg fast!
  8. Bruk kakeformer til å stikke ut pepperkakene. Ha gjerne litt mel på kakeformene slik at de ikke setter seg fast i deigen.
  9. Plasser pepperkakene på et bakepapirkledd stekebrett.
  10. Stek kakene midt i ovnen i 9–12 minutter, eller til de begynner å bli gylne i kantene.
  11. La kakene avkjøles i 5 minutter på stekebrettet, før du flytter dem over på en rist. La dem avkjøles fullstendig før du pynter dem.
  12. Lag melisglasur ved å blande sammen melis og vann. Bruk gjerne konditorfarge dersom du ønsker glasur i flere farger! Til pyntingen kan du enten bruke en liten sprøytepose, eller klippe et lite hull i det ene hjørnet av en brødpose, frysepose eller lignende.
  13. La glasuren stivne ordentlig før pepperkakene puttes i en lufttett kakeboks (eller i fryseren).
  14. Pepperkakene nytes best sammen med en kopp nytraktet kaffe!

Tips! Dersom du ønsker litt sprøere pepperkaker, kan du kjevle deigen tynnere – for eksempel 3 mm. Pass da på steketiden, slik at de ikke brenner seg.

Relaterte artikler