7 råd for å lage god julekaffe

7 gode råd til deg som skal servere kaffe i julen.

En kopp med kaffe står på et bord omringet av julepynt Ferdig tilberedt kaffe bør ikke oppbevares lenger enn i en time. Blir kvelden lang, er det bedre å lage ny kaffe etter hvert, framfor å servere noe som har stått i timevis. Foto: Colourbox.com

Å lage virkelig god kaffe krever litt omtanke og nøyaktighet.

Unngå slurv, og du kan glede familie, venner og ikke minst deg selv med god julekaffe.

I gamle dager, da kokekaffen nærmest var enerådende, var det faktisk en kunst å få kaffen akkurat passe sterk, så klar som mulig og uten grut i koppen. Moderne kaffetilberedningsutstyr har gjort det enklere, men fremdeles er det mange som rett og slett ikke vet hva som skal til for å tilberede riktig god kaffe.

Her får du råd til god julekaffe fra Norsk Kaffeinformasjon.

1. Ikke slurv med doseringen

Tynn kaffe eller kruttsterk kaffe? Begge deler er like ille. Norsk Kaffeinformasjon anbefaler 60 –70 gram per liter vann. Spør etter måleskje i dagligvareforretningen. Om du vil ha det helt nøyaktig, kan du gjerne bruke en digital kjøkkenvekt.

Dette gjelder for alle bryggemetoder, enten kaffen brygges på kjele, trakter, filterholderpresskanne, mokkakanne eller Aeropress.

2. Alltid rent vann

Bruk alltid kaldt, friskt vann fra springen. Vannkvaliteten i Norge egner seg godt til kaffebrygging, men har vannet stått lenge i rørene smaker det ikke godt. La vannet renne en stund. Og ikke bruk kaffekolben til å helle vann fra. Gamle kafferester setter usmak på kaffen.

En julekopp med kaffe står på en skjærefjøl ved siden av en donut

Bruk alltid rent vann! Foto: Colourbox.com

3. Alltid rent utstyr

Kaffe inneholder fettstoffer som avleirer seg i kolben, i kjelen og ikke minst i termokannen. Alle har vel kjent den ubehagelige lukten når man åpner en termos som ikke har vært rengjort.

Rensemiddel for kaffemaskiner finner du i kaffehyllene i dagligvarebutikken og hos de største elektrokjedene. Sørg for en real julerengjøring av alt kaffeutstyret med en gang!

4. Bruk termokanne

Kaffen skal serveres nybrygget og fersk. Unngå å la den stå lenge i kolbe på varmeplate. Bruke gjerne termokanne, men den må være ren og forvarmet.

Ferdig tilberedt kaffe bør ikke oppbevares lenger enn i en time. Blir kvelden lang, er det bedre å lage ny kaffe etter hvert, framfor å servere noe som har stått i timevis. Ingen gjest fortjener det!

5. Kjøp god kaffe

Det er forskjell på kaffe – og du får det du betaler for. I Norge er det lett å få tak i god kaffe. Kaffe er dessuten veldig billig. Du får 25 kopper ut av en kvart kilo kaffe. Det blir ikke så mye per kopp.

Kjøp god, fersk kaffe, så har du det beste utgangspunktet. Mange unner seg noe ekstra til jul, og husk at det er mye spennende kaffe både i dagligvare- og spesialforretninger.

Rød kopp med julekaffe.

Kjøp god, fersk kaffe, så har du det beste utgangspunktet. Mange unner seg noe ekstra når det kommer til julekaffe. Husk at det er mye spennende kaffe både i dagligvare- og spesialforretninger. Foto: Colourbox.com

6. Kaffe er ferskvare

Kaffe har en fantastisk aroma. Det merker du når du åpner posen. Men aromastoffene er flyktige og forsvinner etter hvert. Jo mer luft kaffen kommer i kontakt med, desto raskere skjer aromatapet.

Derfor bør du oppbevare kaffen i originalemballasjen uten å helle den over i noe annet. Legger du pakningen i en boks med tett lokk, er du på den sikre siden.

Gammel kaffe er ikke godt. Ikke bruk julekaffe fra i fjor! Sjekk datoen på posen. En åpnet pakke med malt kaffe bør brukes innen 4–5 dager. Hele bønner har holdbarhet på en drøy uke.

 

7. Hjelp, jeg skal lage julekaffe til 25 gjester!

Når det skal tilberedes og serveres kaffe til én eller to – eller opptil ti – går det som oftest greit. Blir det flere kan det av og til by på problemer å servere virkelig god kaffe til alle samtidig, om du ikke gjør det på riktig måte.

Som en tommelfingerregel kan du gå ut fra at ¼ kilo kaffe gir noe i underkant av fire liter ferdig drikk – dvs. ca. 25 kopper à 1,5 dl, som er det vanligste. ½ kg kaffe gir ca. 50 kopper, 1 kg kaffe gir ca. 100 kopper, og så videre.

Verre er det ikke. Hvor mange kopper den enkelte drikker avhenger av både vaner, tid, sted og anledning, men i de fleste tilfelle kan det nok være klokt å beregne to kopper per kaffedrikkende gjest – og litt å gå på.

Følger du disse tipsene, er du sikret god julekaffe. Lykke til!

Relaterte artikler