Lavere støynivå gjør at man nyter kaffen mer

Derfor bør du holde deg unna kaféer som spiller høy musikk.

En mann sitter og drikker kaffe med hodetelefoner på Hvis du vil nyte kaffen mest mulig, bør du finne en kafé med lavt støynivå. Foto: Colourbox.com

Har du noen gang sittet på kafé eller restaurant og irritert deg over høy musikk? Du er i så fall ikke den eneste. Ny forskning viser også at det faktisk er en sammenheng mellom kaffe og støynivå, og at man nyter kaffen mer dersom det er lavt lydnivå.

Forskningen er gjort av en forskergruppe ved Universidad de las Américas i Ecuador. Studien om kaffe og støynivå publiseres i desemberutgaven av journalen Food Quality and Preferences.

Studiens resultater

Studien ble gjennomført på et av universitetets campuser, med nesten 400 deltakere. Hver deltaker fikk to smaksprøver av den samme kaffen, og drakk dem mens de hadde på hodetelefoner som spilte lyder fra en mathall. Da de drakk den første kaffen, hadde alle deltakerne volumet på et middels nivå som et felles utgangspunkt. Deretter drakk halvparten av deltakerne kaffe nummer to til et lavere volum, mens den andre halvparten drakk sin andre kaffe til et høyere volum. Hvordan disse gruppene oppfattet kaffen endret seg avhengig av volumet i hodetelefonene.

Resultatet fra forskningen viste at lydnivået har innvirkning på hvordan man oppfatter smaken til kaffen, og hvor mye man liker den. De fleste deltakerne sa at de foretrakk kaffen de drakk da det var lavere støynivå, og også oppfattet denne kaffen som dyrere – til tross for at det var den samme kaffen. De sa også at det var større sannsynlighet for at de ville kjøpt denne kaffen.

Ved lavere støynivå var deltakerne mer sensitive for både smak og aroma, og også de ulike smakskomponentene i kaffen – slik som bitterhet og syrlighet – var tydeligere ved et lavere volum. Dette viser altså at høyt støynivå reduserer sensitiviteten vår når det kommer til både smak og aroma. Dersom du ønsker å nyte kaffe, annen drikke eller en matrett, anbefaler vi derfor å dempe lyden.

Kilde: dailycoffeenews.com

Relaterte artikler