Kan kaffe hjelpe mot hørselstap?

Spanske forskere har bevist at det er en sammenheng mellom kaffekonsum og aldersrelatert hørselstap.

En eldre mann sitter i en rullestol ute og drikker kaffe. Ny forskning viser at kaffe kan hjelpe mot aldersrelatert hørselstap hos menn. Foto: Colourbox.com

Ny forskning viser at den svarte vidunderdrikken kan redusere sannsynligheten for å utvikle aldersrelatert hørselstap. En liten hake er imidlertid at det kun gjelder for menn.

Menn som drikker kaffe daglig kan ha opptil 15 % lavere sannsynlighet for å utvikle hørselstap over tid sammenlignet med de som ikke drikker kaffe. Det viser en studie fra det Autonome Universitetet i Madrid.

Studiens resultater

De spanske forskerne benyttet seg av materiale fra biobanken i Storbritannia. Studien overvåket kaffekonsumet til 37 000 middelaldrende og eldre kvinner og menn over en periode på 11 år. Hørselen til deltagerne ble testet før studien begynte, og på to oppfølgingsundersøkelser i løpet av studien. Undersøkelsene viste at det er en sammenheng mellom kaffekonsum og bedre hørsel.

Grunnen til at kaffe kan redusere hørselstap er antageligvis fordi kaffe har svært høyt innhold av antioksidanter, i tillegg til at drikken er betennelsesdempende. Studien viser også at det er irrelevant hvordan kaffen blir tilberedt – lysbrent, mørkbrent, svart, espressobasert, koffeinfri, filtrert, ufiltrert – all kaffe reduserer risikoen for hørselstap.

Kvinnene i studien så imidlertid ikke de samme helsefordelene. Forskerne antyder at dette kommer av fysiologiske forskjeller mellom kvinner og menn. Hormonet østrogen er kjent for å beskytte mot aldersrelatert hørselstap, og kvinner har derfor en naturlig hørselsfordel. Det er antageligvis det høye nivået av østrogen hos kvinner som gjør at effekten av kaffe ikke er like relevant, fordi det ikke er noen ekstra helsefordel å hente fra drikken. For menn, som har lavere østrogennivåer i kroppen, vil kostholdet ha større effekt. Kaffe kan derfor være en nyttig metode for å redusere risikoen for hørselstap.

Kilder: independent.co.uk, eatthis.com

Relaterte artikler