Kaffe er vår største kilde til antioksidanter

Kroppen trenger antioksidanter, og takket være kaffe, får nordmenn i seg ganske mange av dem.

To kaffekopper sett ovenfra. Kaffe inneholder mange stoffer med antioksidantiske egenskaper. Foto: Colourbox.com

Antioksidanter er viktige for oss. Du finner antioksidantene i mat og drikke, som valnøtter, bær, grønnsaker – og ikke minst kaffe!

Kroppen vår er en kompleks maskin. Når vi forbrenner oksygenet som vi er helt avhengig av, produserer kroppen det vi kaller frie oksygenradikaler. I motsetning til oksygenet, så er ikke disse radikalene spesielt bra for oss. De angriper cellene våre, og kan både skade arvestoff og forårsake kreft. Antioksidanter beskytter oss mot de frie oksygenradikalene.

Antioksidanter beskytter cellene

Og her kommer antioksidantene inn. De beskytter nemlig cellene våre mot oksygenradikalenes herjinger. Antioksidantene er kjemiske stoffer som vitaminer, proteiner, enzymer og peptider. Det er stoffenes potensielle evne til å stoppe betennelsesprosesser og motvirke at reaktive stoffer ødelegger proteiner, DNA og fett, som gir den positive helse-effekten. Betennelser er en viktig årsak i utviklingen av hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes type 2.

Med andre ord: Vi trenger antioksidanter. Og nordmenn får i seg ganske mange av dem. Grunnen er at vi er blant verdens mest kaffedrikkende folkeferd …

Halvparten kommer fra kaffe

Kaffe inneholder nemlig antioksidanter, og står for omtrent halvparten av inntaket vårt av nevnte stoff. Blant de ulike kaffetypene, er det filterkaffe som regnes som den sunneste kilden.

– Vi vet at det er et totalt høyt innhold av antioksidanter i kaffe og at disse påvirker helsen vår i en positiv retning, forteller Monica Hauger Carlsen til Kaffe.no.

Men kaffe alene er ikke nok …

Men (og det er alltid et men), det finnes flere typer antioksidanter – og de har ulike, viktige effekter. Blant de viktigste er vitamin E, betakaroten og vitamin C. Derfor trenger vi et variert inntak av antioksidantene.

– Selv om kaffe er en god kilde til antioksidanter, er det viktig å få antioksidanter fra så mange kilder som mulig. Det er derfor ikke mulig å dekke hele behovet ved å drikke mer kaffe, sier Hauger Carlsen.

Vi bør blant annet passe på å få i oss nok grønnsaker. Og blant grønnsakene er nok en gang brokkolien, sunnhetens Rolls-Royce, en viktig bærer. Også te og bær er viktige kilder.

Relaterte artikler