Kroppen trenger antioksidanter, og takket være kaffe, får nordmenn i seg ganske mange av dem.
Kaffe inneholder mange stoffer med antioksidantiske egenskaper. Foto: Colourbox.comKroppen vår er en kompleks maskin. Når vi forbrenner oksygenet som vi er helt avhengig av, produserer kroppen det vi kaller frie oksygenradikaler. I motsetning til oksygenet, så er ikke disse radikalene spesielt bra for oss. De angriper cellene våre, og kan både skade arvestoff og forårsake kreft. Antioksidanter beskytter oss mot de frie oksygenradikalene.
Og her kommer antioksidantene inn. De beskytter nemlig cellene våre mot oksygenradikalenes herjinger. Antioksidantene er kjemiske stoffer som vitaminer, proteiner, enzymer og peptider. Det er stoffenes potensielle evne til å stoppe betennelsesprosesser og motvirke at reaktive stoffer ødelegger proteiner, DNA og fett, som gir den positive helse-effekten. Betennelser er en viktig årsak i utviklingen av hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes type 2.
Med andre ord: Vi trenger antioksidanter. Og nordmenn får i seg ganske mange av dem. Grunnen er at vi er blant verdens mest kaffedrikkende folkeferd …
Kaffe inneholder nemlig antioksidanter, og står for omtrent halvparten av inntaket vårt av nevnte stoff. Blant de ulike kaffetypene, er det filterkaffe som regnes som den sunneste kilden.
– Vi vet at det er et totalt høyt innhold av antioksidanter i kaffe og at disse påvirker helsen vår i en positiv retning, forteller Monica Hauger Carlsen til Kaffe.no.
Men (og det er alltid et men), det finnes flere typer antioksidanter – og de har ulike, viktige effekter. Blant de viktigste er vitamin E, betakaroten og vitamin C. Derfor trenger vi et variert inntak av antioksidantene.
– Selv om kaffe er en god kilde til antioksidanter, er det viktig å få antioksidanter fra så mange kilder som mulig. Det er derfor ikke mulig å dekke hele behovet ved å drikke mer kaffe, sier Hauger Carlsen.
Vi bør blant annet passe på å få i oss nok grønnsaker. Og blant grønnsakene er nok en gang brokkolien, sunnhetens Rolls-Royce, en viktig bærer. Også te og bær er viktige kilder.
Brennegraden har stor betydning for smaksopplevelsen.
Det er ingen nyhet at kaffe er sunt. Men kan grønn kaffe være enda sunnere enn svart kaffe?
Det er ingen hemmelighet at kaffe kan få opp humøret – særlig om morgenen. Forskning antyder at den svarte drikken til og med kan motvirke depresjon.
Har du hørt om kaffemel? Ikke? Kanskje ikke så rart, siden produktet er rimelig nytt. Men ikke bare er det sunt; det er også både bærekraftig og etisk riktig.