Kaffemel av kaffebær i din neste bakst?

Har du hørt om kaffemel? Ikke? Kanskje ikke så rart, siden produktet er rimelig nytt. Men ikke bare er det sunt; det er også både bærekraftig og etisk riktig.

Bakverk og to kaffekopper Kaffemel kan ha visse helsegevinster. Foto: Colourbox.com

Kaffebønner er egentlig frø som vokser i røde steinfrukter som kalles kaffebær. Straks frøene – eller kaffebønnene – er høstet, blir selve kaffebærene gjerne kastet. Faktisk har vi kastet milliarder med kilo kaffebær hvert eneste år. Og det er her at noen nå har sett et potensial.

Hva om vi kan bruke bærene også? Resultat: Kaffemel. Melet er det du får når du tørker kaffebærene og maler dem ned til fint pulver. Og vips, så kan mengden av det som tradisjonelt har vært avfall, minskes dramatisk. Samtidig får kaffebøndene et nytt forretningsben å stå på.

Tørket og malt sunnhet?

Men det stopper ikke her: Kaffemelet kan ha visse helsegevinster, ifølge verywellfit.com. Melet inneholder verken sukker eller fett, men til gjengjeld både jern, kalsium og kalium. Rikt på antioksidanter skal det også være. Kaffemel er også rikt på fiber. Naturlig nok, siden produktet for det meste består av fiber. Det betyr at kaffemel med fordel kan blandes inn i bakervarer for å øke fiberinnholdet.

Hvordan smaker kaffemel?

Her er den litt triste nyheten: Kaffemel smaker ikke kaffe! Siden melet er sukker- og fettfritt, smaker det heller ikke søtt. Det smaker heller litt fruktig, og passer bra til oppskrifter med mye søtsmak, der det kan bidra til å øke sunnhetsgraden.

Er det koffein i kaffemel?

Kaffebær inneholder mer koffein enn mange matplanter, men svært lite i forhold til selve kaffebønnene. I en spiseskje kaffemel finner vi kun 60 milligram koffein, som er mer enn koffeininnholdet i te, men langt mindre enn i kaffe. Så selv om du tar i bruk kaffemel, må du nok drikke kaffen din som før …

Relaterte artikler