Kaffealgoritme for maks årvåkenhet

«2B-Alert» er verktøyet for deg som trenger å holde deg våken over svært lang tid. Essensen er riktig dose koffein til riktig tidspunkt.

Algoritme Algoritmer kan brukes til å beregne hvor mye eller hvor lite kaffe som holder deg våken. Foto: Colourbox.com

At du blir våken av kaffe, er neppe noen bombe. Forskere i den amerikanske hæren har imidlertid gått systematisk til verks.

Alle har vi vel opplevd å kjenne trettheten komme sigende. Gjerne etter en god lunsj på hjemmekontoret. Hvis du kjenner deg igjen, så er det dessverre ikke deg «2B-Alert»-verktøyet er laget for. Det er laget for deg med en jobb som krever høy ytelse over lang tid. Uten tilgang til søvn.

2B-Alert – en matematisk algoritme

Vi snakker om en matematisk algoritme. Med milliliterpresisjon regner den ut hvor mye koffein du må innta for å holde deg oppvakt og årvåken i krevende situasjoner. Verktøyet er utviklet av den amerikanske hæren. Målgruppen er  soldater som må holde seg våkne i opp til flere døgn i strekk som en del av jobben. Siden dagens virus-situasjon er som den er, vil «2B-Alert» også være nyttig for leger, sykepleiere og annet helsepersonell.

60 timer uten søvn

I studien som ligger til grunn for verktøyet, ble et antall forsøkspersoner utsatt for ulike situasjoner. Alle ledet til døgnrytmeforstyrrelser og søvnmangel. Vi snakker om våkne strekk på opp til 60 timer, fulgt av sovetid med langt færre søvntimer enn det kroppen trenger. Forskerne studerte både hvordan søvnmangel påvirket konsentrasjonsevne, årvåkenhet og ytelse. De så også på hvordan inntak av koffein kunne motvirke negative utslag.

Millimeterpresisjon med 2B-Alert

Hvis du for eksempel har vært oppe en hel natt, og samtidig trenger å være skjerpet og «på ballen» hele neste arbeidsdag, taster du dette inn i «2B-Alert». Algoritmen regner så ut hvor mye – eller hvor lite – koffein du må drikke ved gitte tidspunkt får å oppleve maks våkenhet.  

Det handler altså ikke om å drikke så mye koffein som mulig; snarere tvert imot. Jaques Reifman ved U.S. Army Medical Research and Development Command sier ifølge nettstedet Business Insider at «2B-Alert» kan hjelpe deg å redusere koffeinbruken med hele 40 prosent. Dette samtidig som at årvåkenheten øker med 40 prosent. Dette gjøres mulig ved å treffe riktig på konsumtidspunkt og mengde koffein.

Programmet «2B-Alert» er gratis, og åpent for alle. Alt du trenger å gjøre er å registrere deg.

Relaterte artikler