Slik lager du kokekaffe

Kokekaffe på bål er kanskje den beste kaffen som finnes. Kle deg godt, gå ut i naturen og nyt en deilig kopp med nytraktet kaffe!

En kaffekjele henger over et bål. Det er mange som setter stor pris på kaffe ute i naturen, og som synes kokekaffe er noe av den beste kaffen de kan få. Foto: Sjo og Floyd

Kokekaffe kan fint lages uten bål, men å drikke kaffe rundt bålet er noe helt eget.

I tidsrommet 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud for å forhindre skog- og lyngbrann. De resterende månedene er det desto større grunn til å få mange gode stunder rundt bålet – og aller helst med kokekaffe.

Kokekaffe er en tradisjonell bryggemetode som i stor grad ble byttet ut med den elektriske kaffetrakteren i norske hjem i 1960-årene. Det er imidlertid mange – både unge og gamle – som setter pris på kaffe ute i naturen, og som synes kokekaffe er noe av den beste kaffen de kan få. Vanskelig å lage er det heller ikke. Kort fortalt er oppskriften denne: Kok opp vann, tilsett kaffe og la det trekke.

Hvis du skal servere kaffe til mange, er det praktisk å tilberede den i en kaffekjele. Om du bare skal lage én kopp, kan en AeroPress eller termokoppen fra Hario Zebrang være gode alternativer.

Kokekaffe – slik gjør du det

Varmekilden må gjerne være et bål, men den kan også være et kokeapparat eller en kokeplate. Ellers trenger du en kjele, gjerne i rustfritt stål. Denne bør være ren, slik at den ikke gir usmak til kaffen. Det kan også være fornuftig å ha med en rørepinne, samt en vekt eller en måleskje.

Kaffen skal malingsgrad kokmalt, og vanlig dosering er 60–70 gram kaffe per liter vann. Vi anbefaler å bruke ALI Kaffe – den er nemlig perfekt å nyte ute i naturen. Ellers er det viktig å alltid bruke friskt og kaldt vann når man lager kaffe – også på tur.

Fremgangsmåte

  1. Hell vann i kjelen, og gi det et oppkok.
  2. Når vannet har kokt opp, tar du kjelen vekk fra varmekilden.
  3. Hell i ønsket mengde kokekaffe. Rør rundt slik at all kaffen fuktes.
  4. Det er lurt å være tålmodig. For å få frem den gode smaken, bør kaffen trekke i 6–8 minutter.
  5. Rør forsiktig i overflaten av kaffen. Hensikten med dette er at den kaffegruten som ennå ikke har sunket, skal synke til bunnen av kjelen. La kaffen stå og hvile i ca. 1 minutt mens gruten synker.
  6. Server kaffen og nyt!

Relaterte artikler