Kokekaffe på bål er kanskje den beste kaffen som finnes. Kle deg godt, gå ut i naturen og nyt en deilig kopp med nytraktet kaffe!
Det er mange som setter stor pris på kaffe ute i naturen, og som synes kokekaffe er noe av den beste kaffen de kan få. Foto: Sjo og FloydI tidsrommet 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud for å forhindre skog- og lyngbrann. De resterende månedene er det desto større grunn til å få mange gode stunder rundt bålet – og aller helst med kokekaffe.
Kokekaffe er en tradisjonell bryggemetode som i stor grad ble byttet ut med den elektriske kaffetrakteren i norske hjem i 1960-årene. Det er imidlertid mange – både unge og gamle – som setter pris på kaffe ute i naturen, og som synes kokekaffe er noe av den beste kaffen de kan få. Vanskelig å lage er det heller ikke. Kort fortalt er oppskriften denne: Kok opp vann, tilsett kaffe og la det trekke.
Hvis du skal servere kaffe til mange, er det praktisk å tilberede den i en kaffekjele. Om du bare skal lage én kopp, kan en AeroPress eller termokoppen fra Hario Zebrang være gode alternativer.
Varmekilden må gjerne være et bål, men den kan også være et kokeapparat eller en kokeplate. Ellers trenger du en kjele, gjerne i rustfritt stål. Denne bør være ren, slik at den ikke gir usmak til kaffen. Det kan også være fornuftig å ha med en rørepinne, samt en vekt eller en måleskje.
Kaffen skal malingsgrad kokmalt, og vanlig dosering er 60–70 gram kaffe per liter vann. Vi anbefaler å bruke ALI Kaffe – den er nemlig perfekt å nyte ute i naturen. Ellers er det viktig å alltid bruke friskt og kaldt vann når man lager kaffe – også på tur.
Så lenge du følger noen enkle retningslinjer, kan den gamle trakteren trylle frem supergod kaffe.
Håndbrygg er moderne kaffebrygging på gamlemåten.
Med Aeropress med kan du lage mange forskjellige kaffevarianter: både lysbrente og mørkbrente brygg.
Den ikoniske Bialetti-kannen lager et espressolignende brygg.